Nou sistem de taxe pentru online, propuse la nivelul Comisiei Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

UE caută soluţii în ceea ce priveşte impozitele pe tehnologie. Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat la summitul Uniunii Europene de la Tallinn, Estonia, că oficialii UE vor propune un nou set de reguli pentru impozitarea companiilor de tehnologie anul viitor, scrie bloomberg.com.

„Suntem de părere că, în sectorul digital, taxele trebuie plătite unde sunt datorate, fie online, fie offline. Comisia va propune, anul viitor, noi reguli privind impozitarea corectă şi eficientă, care să ofere certitudine legală şi un teren echitabil pentru toţi”, a spus Junker.

Criticii spun că firme online, precum Google sau Facebook, plătesc taxe mai mici decât ar fi corect în UE, transferându- şi profitul prin ţări cu rate scăzute de impozitare, precum Luxemburg sau Irlanda.

UE a ameninţat că va lua măsuri singură pentru a schimba situaţia, dacă cele mai bogate ţări din lume nu vor reuşi în curând să ajungă la un acord în acest sens.

Macron: Giganţii online nu contribuie la finanţarea binelui comun

Potrivit Bloomberg, Macron conduce un grup de 10 ţări, inclusiv Germania, Italia şi Spania, care doresc să găsească o modalitate de a opri companiile precum Google, Facebook şi Apple să-şi schimbe profiturile către jurisdicţii cu venituri reduse cum ar fi Irlanda sau Ţările de Jos. Oficialii de la Dublin încearcă să blocheze iniţiativa.

„Giganţii online nu contribuie la finanţarea binelui comun şi nu joacă corect. Ei îşi folosesc poziţia dominantă pentru a bloca alţi jucători şi solicităm o reformă ambiţioasă”, a spus Macron după summit. Rezistenţa irlandezilor a împiedicat iniţial eforturile de a crea o nouă taxă pentru companiile care includ şi Amazon.com Inc., o mişcare care necesită unanimitatea membrilor UE.

Iohannis: UE trebuie să concureze cu SUA şi Asia

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost printre cei care pledează pentru o abordare mai prudentă a taxelor la serviciile bazate pe Internet.

„Este nevoie să găsim o metodă adecvată, o metodă echitabilă, de a impozita aceste servicii, pentru că suntem în competiţie acerbă cu S.U.A., cu Asia. Dacă nivelul de impozitare este prea mare, atunci companiile se vor duce în altă parte şi nu vom câştiga nimic”, a spus Iohannis.

Franţa a propus o taxă temporară

În timp ce Franţa a propus o taxă temporară asupra veniturilor, deoarece impozitarea profiturilor este complicată în conformitate cu normele internaţionale, ţările precum Austria şi Estonia sugerează să se aplice discuţiile actuale unei soluţii provizorii, înainte de a trece această schemă la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Un oficial francez a spus că ţările progresează spre un răspuns unificat. Ca şi abordarea internaţională a schimbării regulilor privind secretul bancar, francezii consideră că un nou sistem fiscal pentru companiile de tehnologie care utilizează regulile disparate din statele UE să plătească mai puţin ar putea rezulta dintr-o schimbare rapidă a consensului global.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...