În zona europeană s-au jucat deja toate meciurile care vor conta pentru acest clasament. Rusia este calificată direct, ca ţară gazdă. Vor fi alcătuite nouă grupe, şapte vor conţine şase echipe, iar două – câte cinci. Se vor califica direct câştigătoarele grupelor, iar cele mai bune opt echipe de pe locul doi vor merge la baraj.

Naţionala României va fi după o lungă perioadă de timp în prima urnă valorică, din care vor mai face parte campioana mondială, Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, Anglia, Ţara Galilor, Spania şi Croaţia.

Alte două forţe din fotbalul european, Franţa şi Italia vor fi doar în a doua urnă, alături de Slovacia, Austria, Elveţia, Cehia, Islanda, Danemarca şi Bosnia.

Din urna a treia vor face parte Ucraina, Scoţia, Polonia, Ungaria, Suedia, Albania, Irlanda de Nord, Serbia şi Grecia. 

Turcia, Slovenia, Israel, Irlanda, Norvegia, Bulgaria, Feroe, Muntenegru şi Estonia se vor afla în cea de-a patra urnă valorică, în timp ce Kazahstan, Luxemburg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino şi Andorra vor face parte din ultima grupă valorică.

Tragerea la sorţi pentru grupele din cadrul preliminariilor Mondialului din 2018, din Rusia, va avea loc pe 25 iulie, la Sankt Petersburg.