/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Condiții de groază! Cum arată celula în care ar fi fost bătut Andrei Braguță. Majoritatea izolatoarelor din țară arată dezolant

missing
29 septembrie 2017, ora 19:10

Aceasta este celula numărul 9 în care ar fi fost bătut Andrei Braguța. Camera are pereții jerpeliți, paturile sunt din fier, iar saltelele și plapumele sunt vechi. Cel puțin asta se vede din poza făcută de reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului.

Celula 9 este asigurată pentru detenția a 8 persoane, spațiul corespunde. Ceea ce nu corespunde este dreptul la intimitate, iar plapumele sunt neigienice, acestea sunt minime, iar celula 11 este pentru detenția unei singure persoane care corespunde tuturor condițiilor,” susține Alexandru Zubco, șeful secție prevenirea torturii, Oficiul Avocatul Poporului.

Alexandru Zubco ne-a spus că mai multe poze din izolatorul în care a fost deținut Braguța vor fi făcute publice ulterior. Reprezentanții Oficiului avocatului poporului au mers la mai multe izolatoare de detenție provizorie din țară. Potrivit lor, în condiții greu de imaginat ajung reținuții din Inspectoratele din Rezina și Orhei. Aici, grupurile sanitare arata dezolant – igrasia curge pe pereți, iar chiuvetele și veceurile arată oribil.

„Starea este satisfăcătoare la două camere de care se folosesc la moment, iar restul camerelor sunt sigilate și nu se folosesc,” a menționat Vitalie Cuiban, Șef-adjunct IP Rezina.

„Ar trebui să ridicăm documentele din anii precedenți, pentru că a fost efectuată reparația în izolator. Dar trebuie să văd anume când a fost efectuată,” afirmă Diana Maxim, ofițer de presă IP Orhei.

O situație aproape similară este și la izolatoarele din Călărași și Leova. La Florești de exemplu, una din camerele de detenție este mică și murdară, iar saltelele arată dezgustător și sunt rupte.

„Ceea ce ține de observații generale, este vorba de condiții insalubre de detenție. Vorbim despre condiții materiale, parțial sau total în izolatoare nu sunt asigurate condițiile minime,” afirmă Alexandru Zubco.

Ceva mai curat pare a fi în izolatoarele din Ștefan Vodă, Telenești, în penitenciarul pentru minori de la Goian și la cel de femei de la Rusca. Cele mai bune condiții de detenție sunt în izolatorul Centrului Anticorupție. Membrii Consiliului pentru prevenirea torturii și reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului au efectuat vizitele din luna martie până în prezent. Experții au verificat condițiile în care sunt deținute persoanele arestate preventiv și dacă sunt respectate drepturile omului în aceste instituții. Rezultatele verificărilor vor fi reflectate într-un raport al Consiliului pentru prevenirea torturii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram