19:13:28 24.04.2024
Stiri

Tiraspolul împiedică filmarea unui documentar în satul de baștină al lui Eugen Doga

Social 29.09.2017 18:00 Vizualizări1785 Autor: Ziarul National
Tiraspolul împiedică filmarea unui documentar în satul de baștină al lui Eugen Doga EduSoft.ro


Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a refuzat categoric să permită zborul unui elicopter civil în Zona de Securitate de-a lungul Nistrului, pe data de 3 octombrie, care urma să facă filmări aeriene pentru un documentar realizat cu ocazia celei de-a 80-ea aniversări a compozitorului Eugen Doga.

Un demers în acest sens, prin care se cerea permisiune de zbor la Macra, din raionul Râbnița, satul de baștină al lui Eugen Doga, a provocat discuții aprinse în ședința de ieri a CUC, potrivit unui comunicat al delegației moldovenești în CUC.

„În pofida faptului că delegația Federației Ruse, reprezentanții Ucrainei și ai Misiunii OSCE în CUC au susținut solicitarea delegației Republicii Moldova, precum și a faptului că chestiunea în cauză a fost discutată de către reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolul, care au ajuns la un consens de principiu, reprezentanții Tiraspolului în CUC s-au opus cu vehemență identificării unei soluții pozitive”, se arată în comunicat, citat de „Radio Chișinău”.

Delegația moldovenească precizează că, pentru a-și justifica refuzul, reprezentantul Tiraspolului în CUC, Oleg Beleakov a invocat, „de o manieră devenită deja tradițională, argumente aberante, rupte de realitate”, cum ar fi, bunăoară, faptul că pentru astfel de acțiuni ar fi necesară „reanimarea” escadrilei de elicoptere a pacificatorilor ruși, aflate în prezent în conservare.

Comisia Unificată de Control este o forță trilaterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei, care operează în așa-zisa Zonă de Securitate de-a lungul Nistrului, unde în 1992 s-au purtat lupte între forțele constituționale moldovene și cele separatiste transnistrene. Aceasta a fost formată în baza acordului de încetare a focului semnat în iulie 1992 de președintele moldovean Mircea Snegur și cel rus, Boris Elțin.

Zborurile deasupra Zonei de securitate sunt prerogativa CUC, fapt care a motivat demersul delegației moldovenești.

În legătură cu aniversarea sa, Eugen Doga va susține în satul său de baștină, la Mocra, un concert de muzică clasică, pe data de 4 octombrie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md