Gala de Închidere MOLDOX 2017 – „Adevăratele roade ale acestor workshop-uri vor fi culese în timp”

INSPIRATION WORKSHOP

La 28 septembrie, în cadrul Galei de Închidere a Festivalului de Film Documentar MOLDOX, care a avut loc la Cahul, au fost proiectate și rezultatele atelierelor de lucru din cadrul MOLDOX LAB.

Subiecte precum migrația tinerilor din R. Moldova, incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale, câinii maidanezi din Cahul sau absența cinematografelor din oraș, au fost abordate în filmele realizate de participanți. Acestea au fost proiectate pe ecranul mare în fața unei audiențe formate din autorități locale, invitați naționali și internaționali.

Adevăratele roade ale acestor workshop-uri vor fi culese în timp. Tutorii noștri au plantat niște semințe care vor aduce rezultate peste ani, când acești tineri – astăzi elevi de liceu sau studenți – vor fi sociologi, antropologi și, nu în ultimul rând, oameni de film. Realizatori de film care extrag poveștile locale și le duc pe ecranele din cinematografele din întreaga lume”, a menționat pentru #Diez coordonatorul MOLDOX LAB, Ion Gnatiuc.

Moldox 2017-61_Dragos Turea

Tot în cadrul festivității de închidere au fost anunțați câștigătorii de la INSPIRATION Workshop. Două dintre cele șase proiecte de film documentar dezvoltate în cadrul acestuia s-au ales cu premii importante pentru industria filmului documentar. Călin Laur, cu proiectul „Straw Roofs”, a câștigat un bilet la cele trei sesiuni de lucru de la Balcan Documentary Center – un hub de dezvoltare de filme documentare -,  în timp ce Dragoș Turea (proiectul „Alpha Beta Gamma”) va merge în calitate de observator la Civil Society Pitch din cadrul One World Romania. Pe parcursul acestor programe de training, autorii proiectelor vor beneficia de asistență și consultanță de la specialiști din sfera filmului documentar. De asemenea, juriul a oferit o mențiune specială Evelinei Onea (proiectul „WM”), pentru cea mai bună prezentare în cadrul pitchului.

Impresionat de calitatea proiectelor și subiectelor abordate, reprezentantul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Jed Wolfington, a insistat să invite toți participanții Inspiration Workshop la o întâlnire în care să fie discutate posibilitățile viitoare de dezvoltare și finanțare a proiectelor de film.

Moldox 2017-68

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX a fost organizată de Asociația MOLDOX în parteneriat cu Centrul CONTACT-Cahul, Svenska Filmstudion și Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente