Totodată, Nicolae Vicol a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de 5 ani şi urmează să achite o amendă de 10 mii de lei. Termenul de detenţie a fost cumulat în baza mai multor capete de acuzare. 

Verdictul a fost anunţat acum câteva clipe de magistraţii Judecătoriei Buiucani, care au emis sentinţa după 3 ore şi jumătate de deliberări.

Nicolae Vicol nu a fost prezent la şedinţă pentru că nu se află în ţară, iar avocatul acestuia susţine că fostul şef al FISC este plecat în România, unde urmează un tratament.

Judecătorii au precizat că în situaţia în care Nicolae Vicol nu este în RM, acesta urmează să fie anunţat în căutare, iar termenul de detenţie va începe din momentul reţinerii.

Avocatul lui Vicol, Vasile Nicoară, a declarat că decizia este una ilegală şi că va fi contestată. Întrebat dacă Nicolae Vicol va reveni în ţară şi dacă se va preda organelor de drept, avocatul a răspuns: „Cred că da. Întrebaţi-l pe dânsul, eu nu pot decide pentru domnul Vicol”. 

Amintim că fostul şeful de la FISC a fost reţinut în februarie 2013, după ce ofiţerii CNA au efectuat percheziţii la biroul şi la domiciliul acestuia, fiind bănuit de comiterea mai multor infracţiuni, cum ar fi corupere pasivă, abuz în serviciu şi încălcarea inviolabilităţii vieţii private (interceptări). Nicolae Vicol a calificat acţiunile CNA drept o încercare de intimidare din cauza campaniei de luptă cu firmele-fantomă pe care a demarat-o de când a fost numit în funcţie.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.