Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vicol - 6 ani cu…

Vicol – 6 ani cu executare, Bănăruc – amendă. Trei condamnări și trei procese încetate în dosarul FISC

Astăzi, joi, 18 iunie 2015, Judecătoria sectorului Râșcani l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe Nicolae Vicol, fostul șef al Fiscului, la 6 ani de închisoare cu executare. În același dosar Eduard Bănăruc a fost amendat cu 10.000 de lei, iar fostul inspector fiscal Anatolie Beșleaga – a fost condamnat la 5 ani cu executare. În cazul celorlalte persoane din dosar, procesul penal a fost încetat, pentru expirarea termenului de prescripție. Nici Vicol și nici Bănăruc nu au fost prezenți la pronunțarea sentinței. Fostul șef al Fiscului se află în România, la tratament și deși instanța a dispus arestarea sa, acesta, cel mai probabil, nu se va preda.

Vicol urmează să-și ispășească pedeapa în penitenciar de tip semiînchis. El a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de 5 ani şi urmează să achite o amendă de 10 mii de lei. Vasile Nicoară, avocatul lui Vicol a menționat că sentința este una „vădit ilegală”. Acesta a confirmat că Vicol nu se află în R. Moldova, ci în România, la tratament. Instanța a decis anunțarea acestuia în căutare. ZdG a aflat că acesta nu se va preda, pentru că nu recunoaște legalitatea sentinței.

În acest dosar, Anatolie Beșleaga, fostul inspector fiscal acuzat că ar fi luat mită, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare și o amendă de 10 mii de lei. În cazul său, măsura de arest se va pune în aplicare din momentul intrării sentinței în vigoare.

Eduard Bănăruc, secretarul general adjunct al Guvernului a fost și el găsit vinovat și condamnat la o amendă de 10 mii de lei.

Omul de afaceri Vasile Gudima a fost achitat, pe motiv de expirare a termenului de prescripție. La fel s-a procedat și în cazurile lui Veaceslav Sârbu și Vadim Zacrevschi.

Amintim că, dosarul Fisc, unul dintre dosare de rezonanță din ultimii ani a fost deschis în 2013. Descinderile mascaţilor din acest dosar au avut loc vineri, 15 februarie 2013, în ziua în care deputații PLDM şi PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului și la câteva zile după ce Vlad Filat, liderul PLDM a denunțat acordul Alianței pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpușar”.

Deşi atunci când dosarul a fost remis de CNA procurorilor, s-a anunţat că în el fugurează zece persoane, în instanţă au ajuns doar şase. Cele mai multe învinuiri i-au fost aduse lui Nicolae Vicol, acesta fiind acuzat, în baza art. 327 (1) Cod Penal, de „abuz de putere sau abuz de serviciu”, pe motiv că ar fi retrogradat un angajat din funcţia pe care o deţinea. Vicol este acuzat şi de faptul că a intervenit pentru retragerea anumitor posturi fiscale de la doi agenţi economici. În baza articolului 177, CP, „încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, fostul şef de FISC este învinuit că, în colaborare cu doi angajaţi ai CCCEC, actualul CNA, Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi, au ascultat telefonul Valentinei Negară, adjuncta sa. Învinuirile aduse celorlalţi cinci inculpaţi derivă din învinuirile aduse lui Vicol. Astfel, Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului era învinuit, la fel ca şi Nicolae Vicol, că ar fi ştiut despre faptul că un angajat FISC a luat mită, dar nu a făcut nimic pentru a anunţa organele de drept.

Veaceslav Sârbu şi Vadim Zacrevschi au fost învinuiţi de interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice şi fals în acte publice, iar omul de afaceri Vasile Gudima considerat de procurori complice la infracţiunea comisă de Nicolae Vicol în privinţa „încălcării inviolabilităţii vieţii personale”, în cazul Negară. Singura persoană acuzată oficial de luare de mită a fost Anatolie Beşleagă, pe atunci inspector fiscal. Acesta era învinuit că ar fi primit mită în sumă de trei mii de euro, fapt despre care au aflat Vicol şi Bănăruc, fără a informa organele abilitate.

ZdG va reveni cu detalii despre acest dosar în ediția tipărită de joi, 24 iunie 2015.