Autorii studiului constată că mai multe formaţiuni declară parţial sau deloc costurile pentru campaniile sociale şi politice, iar într-un final, scapă basma curată.

Potrivit Promo-LEX, cel puţin cinci partide nu au raportat costurile pentru deplasările peste hotare. Calculele organizaţiei arată că lider la cheltuieli este PD-ul, care ar fi cheltuit peste 18 milioane de lei doar pentru o cursă charter Chişinău-Washington. În raport a fost menţionată şi călătoria la Bruxelles cu aceeaşi cursă a şefului formaţiunii, deplasare care ar fi costat peste trei milioane de lei. Sumele ar putea fi însă mai mari, întrucât estimările au fost făcute în baza preţurilor minime de călătorie şi cazare de pe piaţă. De nereguli sunt acuzaţi şi socialiştii, care ar fi tăinuit bugetele de zeci de mii de lei alocate pentru câteva vizite la Moscova, Beijing şi Baku. În listă au fost incluse Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, care spun însă că vizitele în străinătate au fost finanţate de organizatori.

Studiul mai arată că partidele politice au tendinţa de a raporta tot mai puţine cheltuieli. Experţii spun că rămân tăinuite sau parţial declarate costurile pentru mai multe concerte şi campanii organizate de formaţiunile politice. Şi de această dată, lideri la acest capitol sunt democraţii şi socialiştii, dar şi Partidul Politic „Şor”, care au organizat sute de campanii sociale şi politice, dar şi manifestaţii culturale.

Pentru a-şi face capital politic, mai mulţi lideri de partid apelează şi la fundaţiile lor de caritate. Potrivit Promo-LEX, cei mai mulţi bani i-ar fi cheltuit fundaţia Edelweiss a lui Vladimir Plahotniuc. Donaţiile asociaţiei pornesc de la o mie şi ajung până la un milion de lei. Deşi a deschis mai multe magazine sociale, Partidul Politic „Şor” nu a făcut publice cheltuielile. Mai mult, cinci formaţiuni politice ar fi utilizat şi resurse administrative pentru activităţi de partid. Este vorba despre PD, PSRM, PCRM, PL şi formaţiunea „Partidul Nostru”. Experţii afirmă că aceste nereguli rămân nesancţionate din cauza legislaţiei imperfecte, dar şi a inacţiunii statului, motiv pentru care au venit cu anumite recomandări.

Formaţiunile vizate nu au dat curs invitaţiei Promo-LEX de a participa la discuţii. Am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al PD şi cu serviciul de presă al PSRM, însă aceştia nu au răspuns la telefon. Nu au fost de găsit nici preşedintele CEC şi purtătorul său de cuvânt. Celelalte formaţiuni nu au comentat acuzaţiile.