Propunerea vine în condiţiile în care de la an la an creşte numărul condamnaţilor eliberaţi condiţionat. În 2011, numărul acestora era de circa 4000. Respectiv, monitorizarea acestora implică timp şi bani, iar brăţările cu GPS sunt o soluţie.

Condamnaţii vor fi întrebaţi dacă doresc să fie monitorizaţi în acest mod sau pe vechi. Brăţările folosite vor transmite semnalul prin telefon către centrul de monitorizare. Instanţele de judecată vor stabili din start unde condamnaţii nu trebuie să meargă.

Pentru început au fost prevăzuţi 500 de mii de lei pentru a introduce brăţările electronice. Dacă va fi aprobat cadrul legal, primele brăţări electronice ar putea fi purtate chiar în acest an. 
 
La început, vor fi monitorizate electronic circa 100 de persoane, cu o majorare treptată până la 500 în 2018. Compania de la care se vor cumpăra dispozitivele va fi aleasă în urma unei licitaţii publice.
 
Prin aceste modificări de legislaţie, Ministerul Justiţiei tinde să reducă până în 2018 cu 30% numărul încălcărilor condiţiilor probaţiunii.