(FOTO) Top 10 cele mai sănătoase tipuri de seminţe din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vin în diferite forme, culori și mărimi, dar au un lucru în comun: sunt extrem de hrănitoare. Semințele sunt ca un elixir ce conține toate proprietățile plantei din care provin. Iar asta pentru că planta le produce cu maximul de vitamine, minerale, proteine și uleiuri esențiale. Nu degeaba sunt considerate hrana viitorului.

Citeşte şi: (STUDIU) De ce este foarte important să mâncăm seminţe

Semințele reprezintă viața. Ele sunt niște alimente vii, pline de nutrimenti, care te ajută să ai un corp sănătos și care funcționează perfect. Tocmai de aceea, este foarte important să le mănânci crude. Odată ce le prăjești, le transformi în alimente moarte. Așa că, încearcă să le introduci în salate, în smoothie-uri, în cereale, și să te bucuri de gustul lor crud.

1. Semințele de in
Conțin unul din cele mai bogate pachete de nutrienți de pe planetă. Au fost cultivate încă din cele mai vechi timpuri în Babylon, iar beneficiile îi sunt recunoscute în continuare. Ba chiar încep să fie din ce în ce mai populare în toate colțurile globului.

Acestea sunt pline de grăsimi bune (Omega 3) și protejează inima și sistemul circulator. Conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. De asemenea, sunt pline de fitochimicale, care includ și antioxidanți puternici. Semințele de in sunt și una din cele mai bune surse de lignani, substanțe care echilibrează nivelul hormonilor la femei. Tocmai de aceea, semințele de in joacă un rol cheie în lupta contra cancerului la sân, a problemelor de fertilitate și a simptomelor pre-menstruale.
Semințele de in

Citeşte şi: 7 alimente care accelerează metabolismul şi ard caloriile

2. Semințele de chia
Semințele de chia sunt unele dintre cele mai puternice, funcționale și pline de nutrienți alimente din lume. Extrem de bogate în fibre și pline de antioxidanți, proteine, minerale, vitamine și Omega-3, chia sunt ideale pentru persoanele care vor să adopte un stil de viață sănătos.

Semințele chia:

au mai mulți antioxidanți decât murele;
au de 5 ori mai mult calciu decât laptele;
au mai multe fibre decât fulgii de porumb;
au de 3 ori mai mult fier decât spanacul;
au de 2 ori mai multe proteine decât orice fel de fasole, sămânță sau cereală;
au de 2 ori mai mult potasiu decât bananele.

Beneficiile semințelor de chia sunt multe, așa că încearcă să le incluzi în cât mai multe mese. Noi îți dăm 5 rețete cu semințe de chia pentru micul dejun.
Semințele de chia

3. Semințele de rodie
Sunt o sursă excelentă de antioxidanți, ceea ce înseamnă că te ajută să-ți protejezi celulele de radicalii liberi. Sunt foarte bogate în polifenoli, o formă de antioxidanți ce luptă cu cancerul și bolile de inimă. Ba chiar, semințele de rodie sunt mai puternice din acest punct de vedere decât ceaiul verde și vinul roșu. Sunt pline de vitamina C, potasiu, sărace în calorii și o sursă excelentă de fibre. Iar persoanele care au probleme cu artrita nu trebuie să le ocolească – acestea calmează inflamațiile și luptă cu enzimele care distrug cartilajele.
Semințele de rodie

4. Semințele de cânepă
Sunt într-adevăr un super-aliment. Au o listă impresionantă de atribute nutriționale. Conțin 10 aminoacizi esențiali, conțin peste 30% proteină pură care întărește sistemul imunitar și sunt compuse de 40% fibre, o cantitate impresionantă care ajută în cazul problemelor gastro-intestinale, iar conținutul bogat de Omega 3 și Omega 6 le recomandă pentru sănătatea părului și a pielii. De asemenea, semințele de cânepă ajută în cazul bolilor de inimă, a mai multor forme de cancer și a bolilor Alzheimer și Parkinson. Le poți introduce în salate, smoothie-uri, cereale și iaurt.
Semințele de cânepă

5. Semințele de floarea soarelui
Sunt o sursă excelentă de vitamina E, care călătorește peste tot în corp și neutralizează radicalii liberi. Semințele de floarea soarelui au și cel mai mare conținut de fitosteroli, niște compuşi asemănători colesterolului care, atunci când sunt în corp în cantități suficiente, reduc nivelul de colesterol din sânge, sporesc imunitatea și scad riscul de cancer. Dar beneficiile semințelor de floarea soarelui nu se opresc aici. Sunt o sursă foarte bună de magneziu, ceea ce le face perfecte pentru persoanele care suferă de astm, tensiune, migrene.
Semințele de floarea soarelui

Citeşte şi: 5 lucruri pe care nu le ştiai despre seminţele de floarea soarelui

6. Semințele de dovleac
Sunt excelente pentru piele și pentru tratarea acneei, iar asta pentru conținutul bogat de zinc, seleniu, vitamina E și acizi grași. De asemenea, aceste semințe au una din cele mai ridicate doze de fitosteroli, substanțe care luptă cu colesterolul și îi ajută pe cei care mănâncă foarte gras să își mențină sănătatea inimii.

Semințele de dovleac sunt o soluție și pentru persoanele care au piatră la rinichi, deoarece previn formarea de pietre din oxalat de calciu. Nu în ultimul rând, ajută persoanele care suferă de artrită sau osteoporoză.
Semințele de dovleac

7. Semințele de susan
Semințele de susan sunt folosite atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională, datorită proprietăților nutritive, preventive și curative incredibile. Delicioase, aromate și crocante, aceste semințe sunt pline de nutrienți, minerale, antioxidanți și vitamine.

Semințele de susan sunt în special de apreciat pentru acidul oleic, care înlătură colesterolul rău din corp și curăță sângele. Au proprietăți foarte benefice pentru copiii aflați în creștere, datorită aminoacizilor și a proteinelor de calitate conținute. Sunt o sursă excelentă de vitaminele din complexul B (niacină, acid folic, tiamină, piridoxină și riboflavină).Seminţele de susan sunt și niște surse incredibile de minerale esențiale, precum fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu și cupru. Include-te în orice iaurt, salată sau mâncare preferată.
Seminţe de susan

8. Semințele de caise
La fel ca cele mai multe nuci și semințe, sunt foarte hrănitoare. Printre substanțele nutritive pe care le conțin se numără Vitamină B17 (amigdalină), care atacă celulele canceroase. Amigdalina este conținută în multe alte alimente, care din nefericire au cam dispărut din dieta vestică (sâmburi de mere, semințe de struguri, mei, fasole mari, cele mai multe fructe de pădure, legume și cereale). Pentru prevenție, Dr Ernst T Krebs Jr., biochimistul care a produs primul concentrat de amigdalină în anii ’50, recomandă 10-12 semințe de caise în fiecare zi.
Seminţe de caise

Citeşte şi: (STUDIU) 7 beneficii miraculoase ale sâmburilor de caise: pot distruge cancerul, îmbunătăţesc memoria şi previn îmbătrânirea

9. Semințele de chimen
Au fost folosite încă din antichitate pentru proprietățile lor medicinale. Chimenul este foarte util pentru tulburările digestive și poate fi folosit chiar ca antiseptic. Semințele sunt bogate în fier și ajută la funcționarea ficatului. Ajută chiar și la ameliorarea simptomelor răcelii. Sucul de chimen este și un tonic excelent pentru organism, chiar dacă nu suferi de o boală anume. Se spune că acesta crește căldura din organism, făcând astfel metabolismul mai eficient. De asemenea, se consideră că este excelent pentru rinichi și pentru ficat, întrucât sporește imunitatea.
Seminţe de chimen

10. Semințele de struguri
Probabil nu te-ai gândit la ele din moment ce strugurii în sine sunt foarte sănătoși, dar semințele nu trebuie ignorate. Au o concentrație foarte mare de vitamina E, flavonoizi, acid linoleic și polifenoli. Tocmai de aceea, sunt extraordinare pentru persoanele care suferă de inimă – tensiune, colesterol sau alte afecțiuni.
Struguri

Citeşte şi: Mafia farmaceutică ascunde adevărul despre o vitamină care ucide cancerul


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...