08:06:32 25.04.2024
Stiri

PREMIAȚI pentru că au găsit modalitatea să STÂRPEASCĂ corupția din școli

Social 18.06.2015 14:28 Vizualizări2704 Autor: Galina Munteanu
PREMIAȚI pentru că au găsit modalitatea să STÂRPEASCĂ corupția din școli


Premieră la Chișinău. În capitală a fost organizat un Târg al soluțiilor anticorupție, iar elevi din 22 de școli din R. Moldova au prezentat o serie de idei ingenioase pentru reducerea corupției în sistemul educațional. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației (ME), cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, șapte echipe de elevi au fost premiate pentru că au participat activ timp de un an în cadrul proiectului „Tinerii pentru transparență în educație”.

Una dintre ideile premiate aparține tinerilor din orașul Lipcani, care au elaborat pentru prima dată Codul de etică al elevului.

„Eu și mai mulți colegi de-ai mei am înțeles că succesul nostru depinde de respectarea unor reguli simple. Tocmai de aceea am decis să creăm grupuri de discuții ale elevilor din liceu. Drept rezultat, am elaborat Codul de etică al elevului cinstit. Acest document a fost plasat în fiecare sală de studiu și adus la cunoștința tuturor elevilor, ca să asigurăm respectarea continuă a acestor reguli. Sper ca elevii din alte școli din R. Moldova să preia această idee și, astfel, să fim cetățeni responsabili, corecți și implicați”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL Ana-Maria Chifa, elevă în cl.11-a la liceul din orașul Lipcani.

Alte echipe care au primit mențiuni au creat site-uri interactive pentru instituțiile de învățământ, au elaborat cataloage electronice în încercarea de a face transparent procesul de apreciere a cunoștințelor. Totodată, tinerii au recurs la mijloace creative, precum teatrul social, pentru a prezenta și combate fenomenul copiatului, plagiatului, favoritismului etc.

„Tinerii pot avea un rol-cheie în combaterea și prevenirea corupției. Prin integritatea lor și toleranța zero față de corupție, aceștia pot schimba în bine atât sistemul educațional, cât și întreaga societate”, a spus coordonatorul rezident al organizației Națiunilor Unite pentru R. Moldova, Dafina Ghercheva.

Cele 22 de școli participante au fost selectate din rândul comunităților beneficiare ale proiectului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Astfel, timp de un an, proiectul „Tinerii pentru transparență în educație” a implicat peste 500 de tineri din 12 comunități rurale în activități precum consultări, discuții, dezbateri etc.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md