Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova pe locul 89…

R. Moldova pe locul 89 din 137, în topul competitivității globale

Corupția, instabilitatea politicilor economice, instabilitatea politică, accesul la finanțare și birocrația ineficientă rămân a fi cele mai mari probleme cu care se confruntă investitorii și antreprenorii care vor să dezvolte o afacere în R. Moldova, arată datele celui mai recent Raport al Competitivății Globale 2017-2018, elaborat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum).

Deși în acest an R. Moldova urcă 11 poziții în topul competivității globale, plasându-se pe locul 89 din 137 de economii analizate, scorul general obținut de țara noastră este de 4,0 puncte pe o scară de la unu la șapte, cu doar 0,1 puncte mai mult decât în anul precedent. R. Moldova este devansată și în acest an de țările vecine Ucraina și România, care s-au plasat pe poziția 81 și, respectiv, 68.

Foto: captură wordforum.org

 

Cel mai mic scor de 2.6 puncte, R. Moldova l-a obținut la capitolul inovații. Sofisticarea afacerilor, dezvoltarea pieței financiare, capacitatea instituțională a statului sunt alți piloni fundamentali pentru o economie dezvoltată, la care R. Moldova, la fel, a obținut un punctaj mic.

Foto: captură weforum.org

În top 10 cele mai dezvoltate state ale lumii, potrivit raportului, se află Elveția, cu un scor de 5,9 puncte, urmată de SUA, Singapore, Olanda, Germania, Hong Kong, Suedia, Marea Britanie, Japonia și Finlanda.

„Raportul privind competitivitatea globală 2017-2018 vine în momentul în care economia globală a început să prezinte semne de recuperare, totodată factorii de decizie și liderii în afaceri sunt preocupați de perspectivele pentru creșterea economică viitoare”, se menționează în raport.

Indicele Global al Competitivităţii unui stat este calculat în baza a 12 piloni ai competitivităţii, patru dintre care constituie factori de bază, şase factori de creştere a eficienţei şi doi factori inovaţionali. Primul Raport Global al Competitivităţii a apărut în anul 1979 şi de atunci este făcut public anual.