Dionis Cenuşă: Guvernarea încearcă să „dreagă” busuiocul cu ONG-urile, după ce Plahotniuc le-a stricat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativa premierului Pavel Filip de a contracta organizații non-guvernamentale pentru monitorizare și evaluare și de a facilita multiplicarea lor demonstrează că guvernarea vrea să-și restabilească imaginea puternic șifonată în raport cu societatea civilă, după ce liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a cerut rebutarea legii privind organizațiile non-comerciale, care urma să limiteze finanțarea externă pentru ONG-urile implicate în monitorizare și dezvoltarea politicilor publice. De această părere este analistul politic „Expert-Group” Dionis Cenuşă.

Conform acestuia, în prezent, în Registrul de Stat al organizațiilor non-comerciale sunt înregistrate 11.483 de entități, majoritatea dintre acestea sunt inactive, amorfe sau formale. Astfel, inițiativa premierului demonstrează că guvernarea vrea să-și restabilească imaginea puternic șifonată în raport cu societatea civilă. Acest pas urmează după ce liderul PDM Vladimir Plahotniuc a cerut rebutarea legii privind organizațiile non-comerciale, care urma să limiteze finanțarea externă pentru ONG-urile implicate în monitorizare și dezvoltarea politicilor publice.

Referitor la faptul că, din bani publici, premierul Filip propune să fie finanțate ONG-uri pentru realizarea serviciilor de monitorizare și evaluare a guvernării și instituțiilor, Cenuşă declară că această idee ridică imediat suspiciuni de posibile conflicte de interese. „Situația în care ONG-urile apropiate de guvernare ((cvasi)GONG-uri) vor monitoriza guvernarea dând evaluări pozitive și nicidecum critice este nu doar probabilă, dar și posibilă”, spune expertul.

De asemenea, acesta spune că ideea de a bugeta bani publici pentru monitorizarea guvernării de către niște ONG-uri arată că guvernarea este „iritată și alarmată de rapoartele alternative ale societății civile, care monitorizează în baza solicitărilor și finanțării donatorilor externi”.

„Guvernarea nu este deranjată atât de tare de exercițiul propriu-zis al monitorizării cât de cei care îl fac. Independente și critice, ONG-urile specializate în monitorizare reprezintă de regulă o durere de cap pentru guvernare. Scanarea făcută de către aceste ONG-uri deseori contrastează cu informațiile pozitive comunice de guvernare publicului de acasă și partenerilor externi. Având o credibilitate erodată în ochii partenerilor occidentali, dar și acasă, guvernarea are nevoie de rapoarte/aprecieri pozitive din partea sectorului asociativ. Societatea civilă independentă altfel de rapoarte decât obiective nu livrează. Întrebarea este dacă guvernarea vrea să suplimenteze șirul de rapoarte obiective sau, totuși, urmărește alte scopuri?”, opinează analistul politic „Expert-Group” Dionis Cenuşă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...