"Sperăm că prietenii noştri din Uniunea Europeană vor urma rapid Statele Unite, Canada şi mai multe ţări din America Latină, sancţionând regimul Maduro. Cetăţenii venezueleni îndură o foame cruntă (...) şi tulburări politice", a denunţat liderul administraţiei de la Washington.

"Spania şi Statele Unite speră amândouă că pacea şi democraţia vor reveni în ţară şi că toţi deţinuţii politici vor fi eliberaţi", a continuat preşedintele american. "Peste tot pe unde se răspândeşte socialismul, mizeria îl urmează", a subliniat el, adăugând că poporul venezuelean merită "un viitor al libertăţii".

La rândul său, Mariano Rajoy a dat asigurări că ţara sprijină introducerea de sancţiuni de către Uniunea Europeană împotriva Venezuelei.

"Suntem pe punctul de a spijini în Uniunea Europeană propunerea vizând sancţionarea Venezuelei", având în vedere că "în acest moment nu este o ţară democratică", a mai spus premierul spaniol.

SUA şi Canada sunt singurele ţări care au impus, în iunie şi, respectiv, în septembrie, o serie de sancţiuni ţintite împotriva unor oficiali venezueleni, inclusiv preşedintele Nicolas Maduro, pentru "comportament antidemocratic".

Printre măsuri se numără îngheţarea activelor oficialilor venezueleni din SUA şi Canada şi interdicţia pentru cetăţenii acestor două ţări de a avea orice fel de afacere cu ei.