PPDA cere anchetarea lui Dodon pentru acte de corupție; Reparațiile de la Condrița şi Preşedinţie, din surse obscure

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon trebuia tras la răspundere penală pentru spălare de bani, corupere pasivă, abuz de putere şi obținere frauduloasă a resurselor financiare externe. De această părere sunt reprezentanții Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, vizavi de reparațiile dubioase executate la vila prezidențială de la Condriţa şi Președinție.

Platforma Demnitate şi Adevăr a adresat mai multe apeluri factorilor decizionali, printre care aparatului președintelui şi Cancelariei de Stat, pentru a se face lumină asupra resurselor financiare folosite pentru reparația vilei prezidențiale şi a Președinției, însă nu a primit un răspuns concret. Astfel, reprezentanții PPDA fac un apel către procurori să se autosesizeze pe acest caz.

Liderul partidului, Andrei Năstase, declară că legislația în vigoare nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri fără ca acestea să nu fi fost contabilizate de bugetul de stat, astfel, din declarațiile președintelui Dodon, reiese că edificiile au fost reparate din bani de proveniență obscură.

„Din declarațiile evazive ale șefului statului reiese că la reconstrucția vilei de la Condriţa şi a clădirii Președinției au fost şi sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare şi de proveniență obscură. Conform lui Dodon, lucrările sunt finanțate de Turcia, însă niciun acord nu a fost ratificat în acest sens. Pe paginile oficiale ale achizițiilor publice ale Cancelariei de Stat şi Președinției lipsește orice informație despre aceste lucrări, ceea ce denotă că acestea au fost efectuate cu încălcări, nu în baza unor licitații transparente”, spune Năstase.

În opinia acestuia, Dodon a încălcat flagrant legea privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova, legea privind transparenţa în procesul decizional şi legea privind achizițiile publice, în acest context existând toate circumstanțele necesare inițierii de către Procurorul General a urmării penale.

Conform lui Năstase, Dodon ar trebui tras la răspundere penală pentru spălare de bani, corupere pasivă, abuz de putere sau serviciu, exces de putere, obținerea frauduloasă s resurselor financiare externe.

În context, cei din PPDA au făcut un apel către procurorii onești să se autosesizeze şi să inițieze dosar penal pe acest fapt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...