Rezultatele finale ale alegerilor pentru Senatul francez confirmă: Partidul președintelui Macron, în regres

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rezultatele definitive ale alegerilor desfășurate duminică pentru înnoirea a jumătate din locurile Senatului francez (171 din 348) confirmă regresul partidului președintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, și succesul formațiunii de dreapta Republicanii, informează agenția EFE. Republicanii și-au consolidat statutul de principal grup politic în camera superioară a legislativului, unde vor avea 159 de senatori, cu 17 mai mulți față de numărul actual.

La Republique en Marche rămâne cu 28 mandate, cu unul mai puțin decât avea acest nou partid ai cărui senatori sunt cei mai mulți foști membri ai Partidului Socialist trecuți în rândurile partidului prezidențial. Socialiștii, afectați în continuare de înfrângerile severe de la scrutinele prezidențial și legislativ, au reușit să-și minimizeze pierderile, rămânând în final cu 81 de mandate de senator, doar cu cinci mai puține.

La rândul lor, centriștii au câștigat încă opt mandate, de la 42 la 50, în timp ce comuniștii au pierdut 6, scăzând de la 18 la 12, iar Frontul Național și-a păstrat cei doi senatori, deși a obținut un număr mai mare de voturi față de precedentul scrutin. Întrucât nu a fost un scrutin popular, ci unul la care au votat cei 76.359 de „mari electori”, în special aleși locali, liderul grupului senatorial al formațiunii La Republique en Marche, Francois Patriat (fost socialist), a dezaprobat ideea că rezultatul ar fi o dovadă a scăderii încrederii față de președintele Emmanuel Macron, scădere observată însă în sondaje.

„Acest scrutin nu poate fi interpretat în niciun caz ca o respingere a șefului statului. El traduce o nemulțumire a reprezentanților locali, nu a corpului electoral”, a susținut reprezentantul partidului prezidențial, formațiune ce se poziționează la centru. În opinia sa, alegerile desfășurate duminică „ilustrează dorința de revanșă a vechilor partide, precum Partidul Socialist și Republicanii, care au dorit să demonstreze astfel că fractura dreapta-stânga încă funcționează”.

Același Francois Patriat susținea până la sfârșitul săptămânii trecute că partidul său va avea după acest scrutin între 45 și 50 de senatori, după ce anterior avansase chiar numărul de 60, conform Agerpres. Totuși, faptul că nu are o majoritate în Senat nu-l va împiedica pe Emmanuel Macron să guverneze. În Franța, camera superioară poate cel mult să întârzie adoptarea proiectelor executivului pe care nu le acceptă, iar ultimul cuvânt revine întotdeauna deputaților.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...