James Pettit îi „sugerează” lui Igor Dodon să permită deplasarea militarilor la exerciţii în afara ţării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a avut o întrevedere, luni, cu preşedintele Igor Dodon, căruia i-a sugerat să nu mai blocheze deplasările militarilor moldoveni la exerciţiile din afara ţării.

Ambasadei SUA anunţă că cei doi oficiali au discutat despre situaţia politică curentă din Republica Moldova, precum şi o serie de aspecte bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii între SUA şi Republica Moldova.

„Ambasadorul Pettit s-a întâlnit în această dimineață cu Președintele Dodon pentru a discuta situația politică curentă precum și o serie de aspecte bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul securității între SUA și Republica Moldova. Ambasadorul Pettit a reamintit Președintelui despre importanța Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securității în regiune, și l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire și modernizarea echipamentului”, se menţionează în comunicatul remis de Ambasadă.

Citeşte şi: (DOC) Exclusiv: Schimb dur de „amabilități” între președintele Dodon și ambasadorii SUA și României

De menţionat că, preşedintele Igor Dodon a blocat la începutul lunii februarie participarea militarilor moldoveni la o misiune comună cu NATO, în România, fără a informa autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa.

Acest lucru i-a deranjat pe ambasadorii SUA și României, care i-au cerut explicații lui Dodon pentru gestul său. Daniel Ioniță și James D. Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

În scrisoare, cei doi susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.

Mai mult, el le-a solicitat celor doi ambasadori să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

„Aș vrea să văd reacțiile Casei Albe sau a Palatului Cotroceni la un eventual comentariu de acest tip, spre exemplu, al ambasadorilor Republicii Moldova la Washington sau București”, se mai arată în reacția președintelui.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...