Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce competenţe şi atribuţii are…

Ce competenţe şi atribuţii are Biroul de legătură NATO de la Chişinău?

Într-un interviu pentru dw.com, șefa Biroului de legătură NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte a făcut precizări legate de activitatea sa. Baleisyte s-a referit inclusiv la cererea preşedintelui ales, Igor Dodon de la începutul lunii febuarie curent, când a mers la NATO, de recunoaştere a neutralităţii R. Moldova de către NATO, precum şi la compenţele Biroului de legătură din Chişinău. 

Guvernul Moldovei a solicitat ca NATO să deschidă un Birou de legătură la Chișinău. Un acord în acest sens a fost, ulterior, ratificat de Parlamentul R. Moldova. Este un mic birou civil – o reprezentanță diplomatică. Eu mă voi concentra pe următoarele aspecte: facilitatea consultanței și asistenței NATO pentru a sprijini reformele în curs de desfășurare în R. Moldova. Programul de colaborare între NATO și Moldova este convenit reciproc, aprobat de Guvern și accesibil publicului larg. În al doilea rând: informarea autorităților moldovene și a organizațiilor non-guvernamentale privind oportunitățile de colaborare oferite de organizația noastră și sprijinirea proiectelor concrete. NATO are sute de activități și programe de care Moldova poate beneficia ca să-și consolideze capacitățile și să-și fortifice securitatea. Și în ultimul rând, dar nu mai puțin important – voi pune accent pe mai multă comunicare pentru o înțelegere reciprocă mai bună între NATO și poporul și societatea civilă din R. Moldova”, a spus Baleisyte cu referire la atribuţiile entităţii.

Totodată, în legătură cu solicitarea lui Dodon de a fi semnată o declaraţie  prin care NATO ar recunoaşte statutul de neutralitate al R. Moldova, Baleisyte a menţionat că NATO respectă pe deplin și fără echivoc neutralitatea R. Moldova.

Am declarat asta public și oficial în repetate rânduri și așa va rămâne. Programul de cooperare NATO – R. Moldova, numit Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) recunoaște că Moldova este neutră conform Constituției și nu caută să adere la NATO. Acest document este agreat de Consiliul Nord-Atlantic al NATO și de Guvernul R. Moldova și este la îndemâna publicului. Deci, deja există un document oficial prin care NATO recunoaște neutralitatea Moldovei”, a spus Baleisyte.

Anterior, preşedintele Parlamentului Andrian Candu a menţionat în legătură cu cererea lui Igor Dodon privind anularea acordului de deschidere a unui Birou de legătură NATO la Chişinău  că neutralitatea R. Moldova este afirmată în Constituție și nu există niciun motiv de îngrijorare că neutralitatea ar putea fi pierdută sau că în R. Moldova ar putea veni forțe militare străine (cu excepția celor care deja sunt dislocate în regiunea transnistreană). În acest sens, îngrijorările președintelui Igor Dodon sunt neîntemeiate”.

Kristina Baleisyte se află deja la Chișinău și a început lucrul. Ea a precizat că imediat ce lucrările de amenajare a spațiului Biroului de legătură NATO se vor încheia, acesta va fi inaugurat.

Citiți și:

Ambasadorul Iurie RENIŢĂ: „Pentru R. Moldova NATO este un partener fidel și consecvent”

(Foto) NATO condus de femei-ministre și de regine