Merkel și Schulz îi îndeamnă pe germani să iasă la vot în scrutinul parlamentar de duminică. Cine conduce în sondaje

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Uniunii Creștin-Democrate (CDU), și adversarul acesteia, liderul social-democrat Martin Schulz, au îndemnat cetățenii să voteze în scrutinul parlamentar programat duminică, actualul cancelar dând asigurări că nu se va repeta afluxul de imigranți extracomunitari din 2015, potrivit Mediafax.

Aproximativ 61,5 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne în scrutinul parlamentar federal programat duminică în Germania.

Potrivit unui sondaj publicat sâmbătă de Institutul INSA, partidul Angelei Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU) -, și filiala bavareză a acesteia – Uniunea Creștin-Socială (CSU) -, se vor plasa pe primul loc în scrutinul legislativ federal, fiind creditate cu 34%. Pe locul doi în intențiile de vot se situează Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, cu 21%.

Pe locul al treilea, cu 13% din intențiile de vot, se poziționează partidul eurosceptic Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), urmat de formațiunea Die Linke, care are o doctrină de stânga, cu 9%, și de Partidul Democraților Liberi (FDP, centru-dreapta), tot cu 9%. Formațiunea Alianța ’90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga) este creditată cu 8%.

Dacă Alternativă pentru Germania va obține acest scor, va fi prima dată după al II-lea Război Mondial când un partid de extremă-dreapta va avea reprezentanți în Parlament.

Angela Merkel a îndemnat alegătorii să participe la vot, reiterând angajamentul pentru susținerea familiilor, pentru evitarea majorării taxelor și în favoarea îmbunătățirii siguranței publice. De asemenea, liderul creștin-democrat a lăudat rolul Uniunii Europene în oferirea de stabilitate. „Vrem să creștem motivația alegătorilor, în contextul în care mulți încă sunt indeciși”, a afirmat Angela Merkel.

Referindu-se la criza imigranților extracomunitari din anul 2015, Merkel a justificat politicile de flexibilitate invocând rațiuni umanitare, dar a dat asigurări că situația nu se va repeta. „Ceea ce s-a întâmplat în anul 2015 nu se poate repeta și nu se va repeta”, a spus Merkel, dând asigurări că va proteja frontierele Uniunii Europene.

La rândul său, Martin Schulz, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), a lansat un apel la vot, explicând că absenteismul va favoriza formațiunea Alternativă pentru Germania, „groparul democrației”.

Liderul social-democrat s-a declarat optimist privind rezultatul scrutinului parlamentar, argumentând că 37% dintre alegători sunt indeciși.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...