04:11:21 18.04.2024
Stiri

Renato Usatîi afirmă Vlad Plahotniuc l-ar ține „în șah” și pe Poroșenko, președintele Ucrainei. A prezentat documente care ar demonstra asta

Politică 22.09.2017 16:41 Vizualizări2079 Autor: Ziarul National
Renato Usatîi afirmă Vlad Plahotniuc l-ar ține „în șah” și pe Poroșenko, președintele Ucrainei. A prezentat documente care ar demonstra asta


Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susține că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, ar fi controlat de Vlad Plahotniuc, deoarece primul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni grave pe teritoriul R. Moldova, iar liderul democraților l-ar acoperi și chiar șantaja cu unele dosare penale mai vechi. Declarații în acest sens au fost făcute de Usatîi în cadrul emisiunii „Politica”, de la postul TV 8.

„În emisiunea de ieri am vorbit despre dosarele penale ale actualului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, care sunt la Procuratura Generală a Moldovei, și despre faptul cum Plahotniuc le-a încetat în octombrie 2012. Este evident că încetarea acestor dosare este necesară lui Plahotniuc. În așa fel, poate să-l șantajeze pe președintele Ucrainei și îl ține în cârlig”, a scris Usatîi pe pagina sa de facebook. Acesta a publicat și unele documente care ar demonstra că Poroșenko ar fi implicat în săvârșirea unor infracțiuni.

Liderului PN spune că are o mulțime de documente, care ar conține dovezi ale crimelor săvârșite de către Poroșenko în R. Moldova. „Voi începe cu un document care demonstrează că Plahotniuc este în stare, pe moment, să-l șantajeze și să-l controleze pe Petro Poroșenco. Este o copie a dispoziției Procuraturii din 1 octombrie 2012, semnată de către procurorul Lilian Rudei, unde este scris clar că un grup de persoane fizice conduse de Petro Poroșenko, și anume Petru Madan și alții, au alcătuit o grupare criminală, care au săvârșit pe teritoriul Moldovei, în perioada anilor 1996-2004, un șir de infracțiuni grave. E vorba de fraude în proporții impunătoare, furturi, este scris și despre faptul că există suspiciunea (la adresa lui Poroșenko) că ar fi pus la cale asasinarea fratelui său, Mihail Poroșenco”, a spus Usatîi la emisiunea „Politica”.

Acesta a adăugat că în document este indicat și faptul că au fost deschise 40 de dosare penale. „Aici sunt o sumedenie de facturi. Copiile chitanțelor de plată semnate de către Petro Poroșenko, de fratele său decedat, de partenerii de afaceri moldoveni, inclusiv corespondența personală a lui Poroșenko. La 1 octombrie 2012, toate aceste dosare au fost comasate în unul singur, iar mai apoi acest dosar a fost sistat, sub pretextul imposibilității de a identifica persoana căreia i s-ar putea aduce acuzațiile”, a spus Usatîi.

Acesta a încercat să explice cum Poroșenko ar asculta de Vlad Plahotniuc. Usatîi a amintit de solicitările făcute de niște comedianți ruși (care se dădeau drept Mihail Saașakvili), care l-au sunat pe fostul președinte Nicolae Timofti și fostul ministru de Interne, Oleg Balan, și au cerut arestarea sa.

„Trebuie să existe ceva, de ce se teme Poroșenko foarte tare. Deoarece, pur și simplu, așa poate să îndeplinească careva dorințe, comenzi ale lui Plahotniuc, mai ales ilegale… Eu nu vorbesc despre colaborarea dintre două țări. Deci, trebuie să existe oarecare obligațiune a lui Poroșenko față de Plahotniuc”, a adăugat Usatîi.

Pe lângă faptul că actualul președinte al Ucrainei ar fi comis mai multe ilegalități în preluarea de acțiuni ale magazinului „Lumea Copiilor” din centrul Chișinăului, ale fabricii „Bucuria” sau uzinei de sticlă, Renato Usatîi a vorbit și despre faptul că există suspiciuni că Petro Poroșenko ar fi implicat în asasinarea fretelui și parterului său de afaceri, Mihail Poroșenko.

„Versiunea oficială e că Mihail Poroșenko a decedat într-un accident rutier. Totuși, polițiștii moldoveni, care au lucrat atunci, spun că pe el l-au adus decedat la Chișinău și nu a fost niciun accident. Pe el l-au înecat acolo. În nota explicativă, cel mai probabil este a SIS-ului nostru, scrie că în 2004 Poroșenko a devenit secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Ucrainei. Era responsabil din partea Ucrainei pentru Transnistria. Apoi i-a pus condiția lui Voronin de a opri toate aceste mituri în privința sa din Moldova, deoarece e nevoie de colaborare. Ulterior, toate aceste dosare au fost transmise în 2004 Centrului de Combatere a Corupției și Crimelor Economice. Acolo au fost clasate”, a relatat primarul de Bălți.

Usatîi a povestit și despre asasinarea cu sânge rece a unei familii întregi din Chișinău. „Este vorba despre familia omului de afaceri Constantin Șurpac, care a fost ucis cu toporul, împreună cu soția și fiica sa, probabil moștenitoarea acțiunilor de la „Gemenii”, de care era interesat Petro Poroșenco și care ulterior au trecut la actualul președinte al Ucrainei. Toate aceste date sunt din materialele dosarelor penale și din unele note explicative, care erau scrise pe numele lui Vladimir Voronin. Eu înțeleg că Vladimir Voronin ar putea să povestească multe despre această istorie”, a subliniat liderul PN.

Opozantul, care de aproape un an nu poate veni în Moldova, spune că în timpul apropiat va publica toate materialele de care dispune și nu se teme că ar putea fi acționat în judecată de președintele Ucrainei.

„Eu voi publica aceste materiale și nu o fac pentru publicitate. Pentru mine este important nu ceea ce crede Poroșenko și Plahotniuc. Pentru mine este important ca, atunci când se va schimba regimul, Plahotniuc va pleca la gunoiștea istoriei, noi să îl tragem la răspundere pe Poroșenko. Astăzi, pentru mine Petro Poroșenco este acel infractor care a săvârșit infracțiuni inclusiv pe teritoriul Moldovei. În Moldova el este amestecat în asasinări, furturi, fraude. Se scrie că suma prejudiciului legat de „Bucuria” constituie 60 de milioane de lei și este după cursul valutar de atunci. Tot ceea ce v-am spus, 85-90%, sunt din documentele existente. Astăzi încerc să iau legătura cu jurnaliștii ucraineni, reprezentanți ai Serviciului special al Ucrainei, deoarece trebuie să duc la bun sfârșit ce am început. Acestea sunt acuzații la dresa președintelui Ucrainei, dar și a lui Plahotniuc, deoarece unul a comis infracțiunile, iar celălalt acoperă infracțiunile. Astăzi ei sunt parteneri”, a conchis Usatîi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md