Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.09.2017

Salariile de funcție ale angajaților din sectorul bugetar, stabilite în Rețeaua tarifară unică, ar putea fi majorate cu 10 %

Salariile de funcție ale angajaților din sectorul bugetar, stabilite în Rețeaua tarifară unică, ar putea fi majorate cu 10 %

Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect în acest sens, cu votul unanim al deputaților prezenți.
 
Potrivit proiectului, de majorare vor beneficia peste 120 mii de angajați din instituțiile de învățământ, cultură și artă, medico-sanitare și asistență socială, cultură fizică și sport, sfera științei și inovării. De asemenea, se vor majora și salariile militarilor, polițiștilor, angajaților din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice, remunerarea cărora se efectuează în baza Rețelei tarifare unice.
 
Pentru angajații din domeniul educației majorarea se va efectua de la 1 septembrie curent, iar pentru salariații din alte domenii de activitate – din 1 ianuarie 2018. Costul total al majorărilor constituie circa 337 milioane de lei annual.
 
Membrii Comisiei vor propune plenului Parlamentului examinarea în două lecture.
 
În cadrul aceleeași ședințe, deputații au aprobat proiectul pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale, semnat la 5 mai 2017.
 
Potrivit proiectului, documentul va asigura un cadru de garanții de securitate socială pentru cetățenii Republicii Moldova care muncesc în Turcia,  în cazul survenirii riscurilor sociale asigurate. Astfel, aceștea vor beneficia de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli profesionale sau accidente de muncă, indemnizații de maternitate, pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzată de accidente de muncă și boli profesionale, pensii de urmaș, ajutoare de deces, ajutoare de șomaj.
 
Totodată, la stabilirea și calcularea pensiei, se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu.
 
Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus