Pavel Filip i-a cerut lui Klaus Iohannis sprijinul României pentru includerea pe agenda ONU a chestiunii privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip a avut azi o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, în marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la New York. Cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate de pe agenda relaţiilor bilaterale, precum şi de pe agenda europeană de reforme a Republicii Moldova. În context, Pavel Filip a solicitat sprijinul României în includerea pe agenda sesiunii Adunării Generale ONU a unui punct cu privire la retragerea trupelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

În context, prim-ministrul a adus mulţumiri Guvernului României pentru asistenţa valoroasă acordată Republicii Moldova în implementarea reformelor şi în realizarea unor proiecte importante cu impact social, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană, precum și pentru sprijinul românesc la nivelul instituțiilor europene. Pavel Filip a remarcat în mod special alocarea celor două tranșe financiare, susținerea în reparația grădinițelor, acordarea microbuzelor școlare, precum şi cooperarea în domeniul energetic.

La rândul său, Klaus Iohannis a menţionat că „România poate să ajute practic Moldova, să-i ajute pe moldoveni”. „Este important să ajutăm Moldova instituțional: statul moldovenesc, cetățenii moldoveni, instituțiile moldovene, care au nevoie de reforme”, a subliniat președintele României. La fel, Klaus Iohannis a confirmat disponibilitatea României de a aloca Republicii Moldova cea de-a treia tranșă de împrumut.

De asemenea, șeful Executivului de la Chișinău a reiterat interesul Republicii Moldova în sporirea eficienţei cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, îndemnând România să susţină promovarea ideii menţinerii acestei platforme de discuţii pentru intensificarea colaborării cu statele partenere, inclusiv prin stimularea ambiţiilor proeuropene ale acestora.

Tot azi, Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska. Oficialii au discutat despre parteneriatul bilateral și oportunitățile de aprofundare a acestuia, iar prim-ministrul moldovean a mulțumit autorităților de la Bratislava pentru asistența financiară și tehnică acordată țării noastre. Pe parcursul ultimilor cinci ani, prin intermediul Fondului de Asistență pentru Dezvoltare, Slovacia a alocat Republicii Moldova peste 2,5 milioane de Euro, țara noastră fiind inclusă în lista primelor 3 țări care beneficiază de asistență din partea Slovaciei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...