Actualitate

Un Centru de informare al României inaugurat la COMRAT

Centrul va funcționa în incinta Universității de Stat din Comrat și va avea rolul de a informa cetățenii din Găgăuzia asupra realităților și evoluțiilor din România.

Dotat cu utilaj performant de ultimă generație, o colecție impresionantă de cărți, materiala analitice și documentare, Centrul de informare al României urmează să asigure locuitorilor din UTA Găgăuz Yeri, dar și oaspeților regiunii condiţiile materiale şi didactice necesare în vederea studierii limbii române în regiunea găgăuză, precum şi un mediu adecvat promovării culturale, educaţionale şi turistice a României. După cum a menționat Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, prezent la eveniment, Inaugurarea unui asemenea centru de informare la Comrat se înscrie în intențiile și dorința României de a strânge și mai mult legăturile cu comunitățile locale din Republica Moldova, în special cu autonomia Găgăuză.

„Se știe prea puțin despre Găgăuzia în România și prea puțin despre România în Găgăuzia. De multe ori ceea ce știm unii despre ceilalți sunt percepții, clișee, fabricate de alții și nu realități ușor de constatat, pentru că ne aflăm la câteva zeci de kilometri distanță. Este timpul să schimbăm această stare de lucruri și mă bucur să constat că există o dorință comună de a ne înțelege mai bine unii pe alții și de a coopera mai strâns pe mai departe”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bașcanul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a menționat că Centrul va fi de un real folos tinerilor din regiune, care vor putea beneficia de cursuri specializate de limba română, astfel mărindu-și șansele de angajare în Moldova dar și în străinătate.

După cum a declarat rectorul Universităţii de Stat din Comrat, ZinoviaAricova, Centrul de informare va fi un loc de promovare a standardelor europene, fiind o oază unde vor fi păstrate și promovate valorile culturii și civilizației poporului romîn în UTA Găgăuzia.

De notat că un centru cultural românesc urmează a fi deschis în viitorul apropiat la Bălți, capitala de Nord a Republicii Moldova. O inițiativă în acest sens a Guvernului de la București a fost făcută publică de ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, aflat într-o vizită la Chișinău în luna martie a acestui an.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *