Ghimpu acuză CEC-ul că nu este o instituţie independentă, ci stă la cheremul guvernării şi cere chişinăuienilor să apere primarul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prin stabilirea datei referendumului privind revocarea din funcţie a primarului general suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, Comisia Electorală Centrală a demonstrat că nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării. Aceasta susţine preşedintele liberal, Mihai Ghimpu, potrivit căruia CEC a încălcat mai multe norme legale dând curs „referendumului inițiat de socialiști și susținut de democrați”.

Președintele PL argumentează „prin solicitarea CEC-ului adresată Oficiului Teritorial Chișinău a Cancelariei de Stat (OTC CT), privind legalitatea deciziei CMC nr. 8/2 din 12.09.2017, „Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”. Răspunsul OTC CT, că decizia CMC este legală, a fost luată ca bază de CEC, în detrimentul prevederilor Codului electoral, care prevede că referendumul local nu poate fi numit mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei instanței de judecată”.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, de aceeași părere este și membrul CEC Vasile Gafton, care în timpul ședinței de astăzi „a atras atenția că data referendumului poate fi numită, doar în perioada dintre 12-27 octombrie, dar Codul Electoral interzice organizarea referendumurilor cu 120 zile înainte ori după organizarea oricărui tip de alegeri în raza aceleiași circumscripții”, a menţionat membrul CEC, în contextul în care pe 19 noiembrie vor avea loc alegerea primarului orășelului Sângera, care face parte din circumscripția Chișinău. Asta ar însemna, potrivit liberalilor, că referendumului nu poate avea loc nici în toamnă nici la primăvară, pentru că s-a depășit termenul de 45 zile, prevăzut de Codul electoral.

Vedeţi şi: CEC aprobă: Referendumul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie

La fel, președintele PL se arată convins că „o dată ce decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată, CEC era obligat să nu examineze numirea datei de desfășurarea a referendumului local, până la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională cerând declararea art. 177, aln. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional”, ceea ce nu s-a întâmplat.

În contextul evenimnetelor din ultima perioadă, Mihai Ghimpu a făcut şi un apel către locuitorii mun. Chișinău prin care i-a îndeamnat să fie alături de Dorin Chirtoacă. În apel se menţionează că „avem nevoie de unitate și de ajutor din partea tuturor locuitorilor mun. Chișinău pentru a opri acest referendum ilegal îndreptat împotriva lui Dorin Chirtoacă, pentru a opri risipa banilor publici și pentru a pune capăt ilegalităților puse la cale de socialiști și susținute tacit de democrați și de cei din partidul lui Leancă”.

„Să apărăm cetatea de cei care astăzi stau preș la Moscova în fața lui Putin. Să apărăm municipiul de cei care astăzi controlează republica și vor să controleze și capitala. Să apărăm primarul și victoriile obținute de Dumneavoastră în alegerile locale din 2007, 2011 și 2015”, se mai arată în îndemnul lui Mihai Ghimpu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...