Secretarul general al ONU avertizează asupra riscului unui război cu Coreea de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat marți pentru o „lume fără arme nucleare”, avertizând asupra riscului unui război cu Coreea de Nord, relatează AFP și Reuters.

În primul său discurs rostit în fața celor aproximativ 130 de șefi de stat și de guvern care participă la Adunarea Generală a ONU, secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că soluția la criza nucleară nord-coreeană trebuie să fie una politică și că nu ar trebui să se ajungă la război.

„Este momentul pentru diplomație”, a afirmat fostul premier al Portugaliei. „Nu trebuie să ne îndreptăm către război”, a spus Guterres, potrivit Agerpres.

În condițiile în care tensiunile cresc în legătură cu continuarea de către Phenian a programului său nuclear și de rachete balistice, președintele american Donald Trump a avertizat că ia în calcul o acțiune militară împotriva Coreii de Nord.

„Cer Consiliului de Securitate al ONU să-și mențină unitatea” în criza cu Coreea de Nord, a adăugat Guterres, care a deschis oficial Adunarea Generală a ONU ce reunește 193 de state. „Numai unitatea va face posibilă denuclearizarea Peninsulei Coreea și va crea posibilitatea unui angajament diplomatic pentru rezolvarea crizei”, a mai spus el.

„Într-un sens mai larg, toate țările trebuie să dea dovadă de un angajament mai ferm față de obiectivul universal, acela al unei lumi fără arme nucleare”, a spus Guterres. „Statele care dețin arme nucleare au responsabilitatea de a conduce această mișcare”, a spus el, deplângând faptul că proliferarea creează „un pericol inimaginabil” și că procesul de dezarmare la nivel mondial este „paralizat”.

Miercuri, primele state urmează să înceapă să semneze la ONU un tratat care interzice armele nucleare. Mai mult de 120 de țări au adoptat acest tratat la începutul verii pentru a întări neproliferarea. Demersul este însă respins de țările dotate cu arme nucleare, inclusiv cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...