Donald Trump și Xi Jinping au convenit să maximizeze presiunile asupra Coreii de Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump și omologul său chinez Xi Jinping au convenit luni în cadrul unei convorbiri telefonice să maximizeze presiunile asupra Coreii de Nord printr-o aplicare riguroasă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat luni Casa Albă, relatează AFP.

Cei doi responsabili au discutat ,,în legătură cu disprețul manifestat de Coreea de Nord față de comunitatea internațională și eforturile sale de a destabiliza Asia de Nord-Est”, a adăugat președinția americană.

Donald Trump se află la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în cadrul căreia va rosti marți primul său discurs în calitate de președinte al SUA, însă Xi Jinping nu participă în acest an la eveniment.

Miniștrii afacerilor externe din țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni joi pentru a discuta cu privire la proliferarea armelor de distrugere în masă și amenințarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord.

,,Vom avea numeroase ocazii să discutăm despre aceasta cu numeroși lideri internaționali”, a declarat luni dimineața secretarul de stat american Rex Tillerson, înaintea unei reuniuni cu omologii săi japonez și indian la New York. ,,Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU vorbesc într-adevăr ele însele” și exprimă ,,o viziune unanimă a ceea ce trebuie să se facă pentru ca Phenianul să-și modifice atitudinea”, a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în această vară două serii de sancțiuni din ce în ce mai ferme împotriva Phenianului, ultima fiind adoptată după cel mai puternic test nuclear nord-coreean. China și Rusia au manifestat reticențe față de dorința SUA de înăsprire a sancțiunilor, dar au votat în cele din urmă rezoluțiile.

Washingtonul a cerut de atunci Beijingului și Moscovei să facă mai multe presiuni pentru a determina regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un să renunțe la ambițiile nucleare și să revină la masa negocierilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...