Putin asistă într-un poligon, în apropiere de frontiera cu Estonia, la exerciţiile militare Zapad 2017 care îngrijorează ţările din regiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Însoţit de ministrul Apărării Serghei Şoigu, Putin a asistat luni la exerciţiile Zapad (Vest, în rusă) la poligonul Lujchi, în vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia. Newsweek scrie că liderul de la Kremlin nu va asista, astfel, la primul contact al preşedintelui american Donald Trump cu ONU.

Oficial, 12.700 de militari, dintre care peste 7.000 din Belarus, ar urma să participe la exerciţiul Zapad-2017 (“Vest-2017”) care se va desfăşura între 14 şi 20 septembrie. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că în cadrul manevrelor vor fi desfăşurate 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie şi 10 nave de război.

În plus, la exerciţiu va participa un număr neprecizat de unităţi ale Ministerului de Interne, FSB, Gărzii Naţionale şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Analiştii occidentali, dar şi guvernele statelor NATO aflate la graniţa cu Rusia (Polonia şi ţările baltice), se tem însă că e vorba de o mobilizare mult mai amplă, mergând până la 100.000 de militari.

Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacităţii de reacţie a Rusiei în cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansată de generalul Philip Breedlove, fostul şef al forţelor americane din Europa, care a spus că, potrivit informaţiilor sale, ruşii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exerciţiu Zapad, cel din 2013, la care participaseră circa 10.000 de militari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...