(VIDEO) Ultimatum până vineri: Dacă nu va obține o oră de emisie la Moldova 1, opoziția va relua protestele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un șir de organizații ale societății civile, susținute de membrii mai multor formațiuni politice de opoziție desfășoară în aceste momente o acțiune de protest faţă de modificarea sistemului electoral în ţara noastră, din cel proporţional în unul mixt, propus de PD-PSRM.

În timp ce în fața Parlamentului opoziția protestează față de modificarea sistemului de vot și acțiunile actualei guvernări, autoritățile organizează în Piața Marii Adunări Naționale „Campionatul Mondial Poliatlon – Bodyguard 2017”.

Update 17:25 Manifestația de protest s-a încheiat, oamenii declarând că, dacă postul public de televiziune nu va oferi, săptămânal, o oră de emisie pentru opoziţia extraparlamentară vor reveni la protest duminica viitoare.

După ce au aşteptat mai bine de trei ore în fața televiziunii naționale un răspuns al șefei Moldova 1, Ecaterina Stratan, referitor la solicitarea de a acorda opoziției câte o oră de emisie pe săptămână, acţiunea de protest s-a încheiat. Manifestanţii au dat ultimatum conducerii instituției – până vineri. Dacă conducerea postului public de televiziune va ignora solicitarea, duminică, 24 septembrie, protestatarii vor ieși, din nou, în stradă.

Update 16:45 Mesajul unei consătence a lui Dodon: „Nu ne faceţi de râs. Mi-e ruşine de ceea ce faceţi”

Protestul din faţa Parlamentului s-a mutat la sediul postului public de televiziune, acolo unde manifestanții cer emisie în direct, în timp ce la Moldova 1 rulează un film documentar. Între timp, mai mulţi participanți la protest au rostit discursuri, unii venind cu apeluri către şeful statului, Igor Dodon.

„Mi-e ruşine de ceea ce faceţi. Nu ne faceţi răs. Nu duceți lumea în eroarea, lucrați pentru popor. Treceți de partea poporului, căci aţi promis marea şi sarea”, a transmis o consăteancă a şefului statului.

Update 16:00 Protestatarii din faţa Legislativului au ajuns la sediul televiziunii publice Moldova 1 şi cer emisie în direct, precum şi demisia şefei postului public de televiziune.

Protestatarii au ajuns la sediul TRM şi cer conducerii companiei să iasă în faţa mulţimii. Mai mult, aceștia cer emisie în direct, dar şi demisia şefei Moldova 1.

„Televiziunea publică activează din banii noştri. Noi avem dreptul ca şi guvernarea să ne adresăm cetăţenilor. Cerem conducerii să vină aici şi să ne facă o promisiune publică precum că reprezentanţii opoziţiei reale care se bucură de sprijin real să poate avea acces la televiziunea publică cel puţin o dată pe săptămână”, a declarat preşedinta PAS Maia Sandu.

„Cerem ca cei care conduc astăzi televiziunea publică să iasă şi să avem o discuţie civilizată. Să-şi asume un angajament că opoziţia reală va avea timpi de antenă”, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Ecaterina Stratan, directorul postului public de televiziune, Moldova 1, a ieşit în faţa mulțimii însă a declarat că „nu eu decid, este consiliul…”. Sub huiduielile mulțimii, aceasta a plecat din faţa oamenilor.

Manifestanţii sunt decişi să rămână la sediul instituției până li se va acorda emisie în direct. „Fac apel către chişinăuieni să vină alături de noi, aici la TRM şi să protestăm. Veniţi să cerem emisie în direct”, a solicitat Andrei Năstase.

„Doamna Stratan, spuneți că aţi fost aleasă legitim. Ieşiţi în faţa mulţimii. Asta este televiziune publică, este televiziunea oamenilor”, a adăugat Maia Sandu.

Update 13:50 Manifestanţii au pornit în marş spre televiziunea publică Moldova 1.

Update 13:40 Protestatarii au adoptat o rezoluţie prin care cer abrogarea de urgenţă a legii cu privire la schimbarea sistemului electoral.

Totodată, oamenii au cerut demonopolizarea pieţii mediatice şi oferirea timpului de antenă la postul public de televiziune cel puţin o dată pe săptămână. Rezoluţia mai cere publicarea celui de-al doilea raport Kroll.

Update 13:35 Andrei Năstase: Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul

Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul. Acesta a fost îndemnul liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul protestul de astăzi , organizat în faţa Legislativului, faţă de modificarea sistemului electoral în unul mixt.

Citeşte şi: Andrei Năstase: Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul

„Am fost întrebat de mai multe televiziuni câţi oameni participă la protest. Le-am spus că sunt oamenii cei mai buni. Oamenii din Republica Moldova sunt de o rară calitate. Am cutreierat lumea, peste tot sunt oameni buni, dar ca la noi nu sunt nicăieri. Am fost ieri la Puhăceni, sunt oameni foarte buni, dar există multă lume dezinformată. Trăim într-un mediu nociv. Minciuna domneşte. Noi suntem oamenii demnității, adevărului, vrem un viitor mai bun pentru copiii noştri. Ce-au făcut din ţara noastră? O enclavă a sărăciei, a corupţiei, o zonă gri în care ei huzuresc”, a declarat Năstase.

Acesta a venit şi cu un îndemn către cetăţeni. „Nu avem de gând să protestăm toată viaţa. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul. Vom adopta o rezoluţie care neapărat va ajunge la partenerii externi, prin care să le spunem că există aici o populaţie care suferă. Aici la capătul Europei nu ne permitem o zonă gri. Nu putem permite ca un regim separatist să fie întreținut din banii noştri prin facturile la energia electrică”, a mai spus liderul PPDA.

Update 13:30 Maia Sandu, la protest: Am ajuns fără Guvern, Justiție, Procuratură, toate deciziile fiind luate la GBC-ul lui Plahotniuc

„Am revenit în stradă pentru a ne apăra democrația, pentru a ne apăra dreptul de a alege, pentru a putea schimba pe cale pașnică această guvernare coruptă, antipopulară. Astăzi ca niciodată democrația în Republica Moldova este în pericol. În cei 26 de ani de independenţă, niciun partid care a luat mai puţin de 15% în cadrul alegerilor nu a reușit să captureze puterea precum a făcut-o PD. Acest partid a uzurpat puterea în Republica Moldova şi a împărțit-o cu Dodon”, a declarat Sandu.

În opinia acesteia, cei care se dau în spectacol încercând să ne convingă că sunt oponenți politici, au decis cum să împartă puterea la următoarele alegeri parlamentare, adoptând votul mixt, pentru că „lor le place la guvernare, care reprezintă corupție, nepotism, minciună manipulare, iar pentru popor reprezintă sărăcie, migrație, deznădejde”.

Citeşte şi: Maia Sandu, la protest: Am ajuns fără Guvern, Justiție, Procuratură, toate deciziile fiind luate la GBC-ul lui Plahotniuc

„Noi nu vrem asemenea guvernare. Partidul care îşi zice democrat ucide democrația în fiecare zi. Noi nu mai avem Guvern, Justiție, Procuratură. Toate deciziile se iau la GBC. Nu-mi amintesc ca în Consituţie să fie menționată o asemena instituție. Acest partid (PD – n.r.) care îşi zice proeuropean a ignorat recomandările de la Bruxelles şi a aprobat sistemul mixt care, să-l mențină la putere pentru mulţi ani. PD discreditează Republica Moldova în ochii partenerialilor externi şi în ochii cetățenilor”, a mai declarat Maia Sandu.

Update 13:20 „Noi i-am angajat, noi îi dăm afară”, au declarat Cătălin Josan şi Pasha Parfeni, în faţa protestatarilor.

„Ei sunt fricoşi, ei trebuie să se teamă de noi. Noi suntem mulţi, noi i-am angajat, noi putem să-i dăm afară. Într-o bună zi Moldova va ajunge o ţară adevărată, cu oameni care vor să trăiască aici cu copiii, cu nepoţii, nu pe Skype”, a spus Cătălin Josan.

„În Moldova mai este lume pentru care merită să luptăm. Mă închin în faţa lor, pentru că datorită lor noi nu plecăm”, a spus şi Pasha Parfeni.

Update 13.10 „Trebuie să rezistăm încă puţin, pentru că victoria este aproape”, a declara jurnalistul Alex Cozer, în faşa mulţimii.

„Au ajuns să ne persecute şi rudele, dar aşa cum am rezistat până acum, trebuie să rezistăm încă puţin, pentru că victora este aproape. Plahotniuc, acest criminal care a întrecut orice limită, oricum va ajunge acolo unde îi este locul, adică la puşcărie”, a menţionat acesta.

Update: 12:50 Preşedintele Uniunii Pensionarilor: Cei de la guvernare s-au întors cu spatele la noi şi nu au nevoie de suferințele noastre.

La 27 august, când s-au împlinit 26 de ani de la proclamarea Independenţei ţării, pensionarii din toată republica au protestat la Parlament faţă de mai multe probleme, pe final adoptând şi o rezoluție trimisă Președinției, Parlamentului, Guvernului şi mai multor ministere. Autoritățiile însă au ignorat solicitarea pensionarilor, preşedintele Uniunii Pensionarilor, Victor Leancă, spunând astăzi că, răspunsurile oferite de acestea parcă au fost scrise de aceeași mână.

Citeşte şi: Citeşte şi: Preşedintele Uniunii Pensionarilor: Cei de la guvernare s-au întors cu spatele la noi şi nu au nevoie de suferințele noastre

„La 27 august am organizat un protest al oamenilor de vârsta a treia, atunci ne-am adresat în numele tuturor pensionarilor cu o declarație, o rezoluție, care a fost trimisă tuturor subdiviziunile care astăzi stau în fruntea ţăii: Președinte, Parlament, Guvern, Ambasade şi am așteptat rezultatul. Acum vreau să vă anunț acele rezultate, am primit răspuns la cele 10 puncte”, a anunțat Leancă în cadrul protestului de astăzi din faţa Legislativului.

Acesta a enunțat că pensionarii nu sunt de acord cu miliardele furate, cu legea votată noapte, care a pus pe spatele oamenilor miliardele furate, cu legea primită nechibzuit a pensionarilor, legea reformei pensiei, dividente furate timp de 25 de ani în urma privatizării, cu votul mixt. „Dacă nu vor fi analizate revendicările noastre, am anuţat că oferim vor de neîncredere celor din PD, PSRM, PPEM”, a anunţat Leancă.

Update 12:20 Manifestanții au venit şi de această dată la protest cu pancarte impresionante. Un bărbat a venit cu televizorul, pe el fiind afişat mesajul: „Publika TV+Plaha=Minciună”

Sursa: Independent.md

Sursa: Facebook/Victor Muresh

Sursa: Facebook/Dinu Plîngău

Societatea civilă şi partidele extraparlamentare de opoziţie organizează astăzi un protest în faţa Legislativului, alături de ei protestând şi moldovenii stabiliți cu traiul peste hotarele ţării. Concetăţenii stabiliţi în Germania vor ieşi pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de schimbarea sistemului electoral.

„Stimaţi prieteni cei care mai credeţi în Republica Moldova. Adevăraţi patrioţi. Vouă mă adresez. Diaspora. Un cuvânt, poate simplu, dar cu semnătate mare. De fiecare din noi depinde, viitorul. Noi putem face schimbarea. Noi putem face istorie”, a scris concetăţeanul nostru, Viorel Vieru, pe o pagină de socializare.

Manifestația din faţa Parlamentului poate fi urmărită live în video de mai jos.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...