Uragane precum Irma creează haos şi sub apă, provocând distrugeri uriaşe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uraganele, precum Irma, pot distruge întregi faune de corali şi alte creaturi de mare care sunt teritoriale sau pentru creaturile care sunt prea lente pentru a fugi din calea furtunii.

Cercetătorii de la US Geological Survey au putut observa efectele subacvatice ale uraganelor, cu ajutorul unor obiecte din apă, precum epave, cabluri şi ţevi, scrie Seeker.

Astfel, savanţii au observat că pe fundul oceanului există mişcări orizontale cauzate de vântul uraganelor, care sunt extrem de catastrofale pentru creaturi.

Curt Storlazzi, unul dintre cercetătorii din cadrul acestui proiect, a precizat că „auzi mereu de epave care sunt dezgropate din cauza acestor furtuni”.

De asemenea, în afară de mişcarea efectivă care poate omorî un număr mare de creaturi, apa mai rece de dedesubt ajunge la suprafaţă, care apoi este încălzită de soare. Mai mult decât atât, aceste schimbări presupun şi o variaţie de salinitate, iar aceste efecte combinate duc la probleme mari pentru speciile marine lente, precum crabii sau coralii, care preferă o apă cu anumiţi parametri de temperatură şi salinitate.

Coralii mai pot fi afectaţi şi de cantitatea de sediment care poate veni peste aceştia şi îi poate îngropa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...