03:16:38 19.04.2024
Stiri

Politolog: Putin ar putea declanșa un „mic RĂZBOI” în R. Moldova, pentru activizarea electoratului său

Politică 16.09.2017 14:30 Vizualizări3165 Autor: Ziarul National
Politolog: Putin ar putea declanșa un „mic RĂZBOI” în R. Moldova, pentru activizarea electoratului său Radio Chișinău


Înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, ar trebui să avem în vedere că Vladimir Putin ar putea lansa „aventuri ciudate de tip militar sau polițienesc” în R. Moldova, susține politologul rus Stanislav Belkovski, într-un interviu pentru postul tv TSN.ua, citat de Pagina de Rusia.

„De exemplu, un război în Republica Moldova. În ultimii ani, a crescut atenția Kremlinului asupra Transnistriei. Se creează impresia că Kremlinul vrea să reînvie așa-numitul „plan Kozak” din 2003, care de fapt era planul lui Vladimir Putin”, a declarat Belkovski.

Politologul afirma că Dmitri Kozak a fost managerul proiectului care prevedea crearea unei federații asimetrice în Republica Moldova, în care „republica moldovenească transnistreană” este înzestrată cu un statut special.

Belkovski a spus că Kremlinul și Putin doresc să-l folosească pe președintele prorus Igor Dodon pentru realizarea acestei ambiții, motiv pentru care vom vedea o implicare masivă a Rusiei în alegerile parlamentare care urmează să aiba loc în Republica Moldova.

„Și dacă dintr-odată se dovedește că autoritățile moldovene au luat măsuri pentru a limita drepturile Transnistriei sau pentru a consolida blocada economică, sub pretextul protejării populației ruse din „republica moldovenească transnistreană” este posibil (ca Moscova - n.r.) să aranjeze un fel de mic război, care va mobiliza electoratul din Rusia pentru realegerea lui Putin”, a spus politologul.

Recent, Parlamentul moldovean a adoptat o declarație în care cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul republicii. Documentul constată că prezența continuă a trupelor rusești în regiunile de est ale R. Moldova „este o încălcare a normelor constituționale privind suveranitatea, independența, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a normelor de drept internațional“.

Rusia ocupa o parte a Moldovei de 25 de ani. La începutul lunii mai curent, Curtea Constituțională a Moldovei a decis că prezența forțelor armate rusești pe teritoriul transnistrean este ilegală și contrară neutralității declarate a republicii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md