20:04:35 23.04.2024
Stiri

ANALIZĂ // Gloria nu ţine de foame. Putin dă semne că ar putea să nu mai candideze anul viitor

Reportaj 15.09.2017 19:30 Vizualizări2796 Autor: Ziarul National


ANALIZĂ // Gloria nu ţine de foame. Putin dă semne că ar putea să nu mai candideze anul viitor Sursa: ziare.com

Angela Merkel e virtual câştigătoare a alegerilor parlamentare care vor avea loc în Germania în data de 24 septembrie. Va fi susţinută de CDU (Uniunea Creştin Democrată) pentru încă patru ani la conducerea celei mai puternice economii a Europei.

Aceasta e o veste proastă pentru Vladimir Putin. După ce anul 2016 i-a adus pe tavă două evenimente senzaţionale care anunţau iminenta prăbuşire a Uniunii Europene - referendumul pentru Brexit şi ruperea legăturii dintre Bătrânul Continent şi SUA prin venirea lui Donald Trump la Casa Albă, anul 2017 nu a continuat în sensul trasat de violenta propagandă a Kremlinului şi de războiul hibrid.

A apărut o reacţie puternică de apărare care a dus la izolarea lui Trump la Casa Albă şi înăsprirea de către Congresul SUA a sancţiunilor împotriva Rusiei urmată de izolarea mişcărilor populiste din Europa prin venirea la putere a centristului Emmanuel Macron, în Franţa, şi perpetuarea la putere a Angelei Merkel, în Germania.

După şocul din 2016, Uniunea Europeană pare întărită atât economic, pentru prima dată după două decenii şomajul scade, iar toate statele membre înregistrează creştere economică, dar şi politic, prin realizarea unei alianţe pro-europene între Franţa şi Germania, crearea integrării instituţionale cu mai multe viteze şi avansarea unor discuţii de formare a unei armate comune.

Mesajul sună fals, iar norii de furtună se adună

Vladimir Putin se află în pierdere de popularitate atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. Rusia e izolată din punct de vedere comercial, iar dezvoltarea ţării stagnează.

„În ciuda imaginii puternice şi a unei ofensive a şarmului său, forţa de a guverna a preşedintelui Vladimir Putin începe să-şi arate vârsta. Rusia se confruntă cu o periculoasă mişcare de protest la adresa sistemului implementat de Putin, iar el a răspuns cu decizii de mâna-forte şi apariţii publice inteligente.

Mesajul care vine de la Kremlin e clar: Putin este un lider puternic şi un om din popor. Dar mesajul începe să sune a gol şi nori de furtună se strâng la orizont”, se arată într-o analiză Stratfor, publicată la sfârşitul lunii iunie 2017.

În 2017, pentru prima dată a avut loc un protest concomitent în mai multe oraşe din Rusia, realizat de Alexandr Navalnîi, liderul Opoziţiei, care foloseşte comunicarea digitală, reţelele sociale şi are sprijinul generaţiei tinere pentru a i se opune lui Vladimir Putin.

După un deceniu, puterea politică din Rusia s-a militarizat, iar presiunea pe care o pune Kremlinul asupra democraţiilor din Vest are la bază această strategie de cazarmă creată de Putin, un fost ofiţer KGB, care şi-a propus să refacă puterea şi influența de care se bucura URSS în timpul Războiului Rece.
„În ultimii zece ani, Rusia a manifestat un grad impresionant de integrare politico-militară în urmărirea obiectivelor sale de stat.

Departe de a fi o improvizaţie sau oportunistă, extinderea puterii militare a Rusiei este o activitate coerentă şi orientată spre scop, menită să conteste dominanta occidentală a unei ordini internaţionale pe care conducerea statului rus o percepe ca fiind dăunătoare intereselor sale”, scrie James Sherr, în studiul intitulat Militarizarea politicii ruseşti, publicat de Transatlantic Academy în 2017.

Un dictator modern

Vladimir Putin e la cârma Rusiei din 1999, prima dată ca prim-ministru, apoi, ca şef de stat după retragerea lui Boris Elţîn.

După 18 ani, în care a alternat funcţia de preşedinte cu cea de prim-ministru, Putin a condus cu mâna forte, fiind un lider autocrat, varianta modernă a dictatorului, eliminându-şi fizic inamicii politici, când a fost nevoie.

Conduce printr-o îmbinare de frică, oferirea de oportunităţi de afaceri apropiaţilor şi deţinerea celor mai bune informaţii obţinute de armatele de spioni FSB şi GRU.

Prin această putere absolută pe care o exercită de aproape două decenii, Putin a reuşit să anexeze Crimeea, strategica peninsulă care-i oferă acces la Marea Neagră, dar să joace şi un rol militar important în conflictul din Siria, susținându-l pe Bashar-al-Assad, dictatorul acuzat de folosirea armelor chimice împotriva propriilor cetăţeni.

Un mare eşec al lui Vladimir Putin este pierderea influenţei politice în Ucraina, ceea ce a dus la declanşarea conflictului la graniţa de est şi crearea trupelor de separatişti ruşi care luptă cu armata ucraineană.

Anul viitor vor fi alegeri prezidenţiale, iar Vladimir Putin poate fi ales pentru un nou mandat de şase ani. Conform Constituţiei din Rusia, o persoană poate fi preşedinte două mandate consecutive de câte şase ani. Legea fundamentală poate suferi modificări la o adică, aşa cum s-a întâmplat în 2008, în timp ce Medvedev era preşedinte şi Putin, prim-ministru. Mandatul de patru ani a fost transformat în unul de şase.

Nimic nu-l poate opri pe actualul şef de la Kremlin să rămână la putere cel puțin până în 2024. Singurul care o poate face în acest moment este doar el.

Întrebat în mai multe rânduri dacă va candida la alegerile generale de anul viitor, Vladimir Putin a răspuns că nu s-a decis încă. Iar acesta s-ar putea să fie un răspuns cinstit.

Începe un nou război sau se retrage

Puterea actualului lider nu se bazează pe o doctrină politică universală cum a fost comunismul. Nu poate promite fericire eternă alegătorilor sau o lume perfectă, egalitate şi alte concepte utopice cum făceau liderii comunişti.

Lumea s-a schimbat, iar într-o lume a tehnologiei şi a comunicării în timp real astfel de concepte nu mai pot crea aderenţă.

Vladimir Putin s-a menţinut la putere promiţându-le ruşilor că va readuce gloria de altădată, iar tot aparatul mass-media a bombardat publicul cu mesaje războinice, cu imagini de luptă, defilări şi discursuri belicoase, dar cât se poate merge pe această linie de propagandă?

Chiar dacă oamenii au înţeles că Rusia s-a întors la gloria de altădată, economia stagnează, rubla se devalorizează, corupţia e prezentă la tot pasul, iar oligarhii drenează toţi banii. Gloria nu ţine de foame.

În acest punct, Vladimir Putin trebuie să decidă dacă începe un nou război sau dacă se retrage, lăsând moştenire încercarea unei apropieri de Occident şi cea de modernizare a clasei politice şi a economiei.

Dar ambele decizii sunt riscante, numai că-ntr-un război ar putea pierde tot - popularitate, influenţă, bogăţie, pe când, printr-o retragere, şi-ar păstra averea şi o parte din influenţă fără a mai fi responsabil de un eventual nou eşec al Rusiei.

Inamicul numărul unu al Americii

Vladimir Putin, după ce s-a amestecat în procesul electoral din SUA, nu mai are nicio şansă să îmbunătăţească relaţiile Rusiei cu America atât timp cât el se va afla la Kremlin.

Toate agenţiile de informaţii din SUA şi ale partenerilor lor lucrează pentru a strânge dovezi că Trump a ajuns la Casa Albă fiind sprijinit de Kremlin. Când adevărul va fi spus până la capăt, Putin va deveni inamicul numărul unu al Americii şi nu va mai beneficia de niciun fel de înţelegere.

„Agenţii ruşi, cu identităţi false, au folosit instrumentul de gestionare a evenimentelor al platformei sociale Facebook pentru organizarea şi promovarea protestelor politice din SUA, inclusiv un protest anti-imigranţi, anti-musulmani din august 2016 în Idaho”, se arată într-un articol exclusiv publicat de Daily Beast.

Aceasta ar putea fi explicaţia apariţiei mai multor semnale că Putin se gândeşte la posibilitatea de a nu candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru prima dată de la declanşarea conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin a fost de acord să accepte ca militarii ONU să fie plasaţi pe graniţă ca trupe tampon între separatişti şi armata ucraineană.

Al doilea semnal important a fost faptul că Partidul Rusia Unită a pierdut alegerile în districtul central al Moscovei, acolo unde locuieşte şi votează Putin. Câştigătorii sunt liberalii din opoziţie, care au mai cucerit câteva districte din oraşele mari ale Rusiei.

La nivel de ţară, Rusia Unită, partidul prezidenţial, a câştigat fără probleme alegerile regionale, dar înfrângerea suferită în fieful lui Putin reprezintă o mare umilinţă pentru liderul rus.

„Aceasta e o nouă eră pentru politica din Rusia. Lumea e şocată. Este un simbol atât de puternic faptul că Opoziţia controlează acum districtul în care votează Putin”, a declarat Vitali Shkliarov, un important consultant politic de origine rusă, care a lucrat şi pentru candidatul democrat Bernie Sanders, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Vladimir Putin are deschise mai multe fronturi şi aşteaptă să vadă care va fi contextul politic de anul viitor. Dacă va avea şansa şi susţinerea informală pentru un nou mandat, va candida. Dacă lucrurile merg rău în SUA pentru Trump, iar acuzaţiile de manipulare ale alegerilor continuă atât în SUA cât şi în Europa, există şansa să se retragă.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md