Eurogrupul, prudent în legătură cu extinderea zonei euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniștrii de Finanțe din zona euro au salutat vineri apelul președintelui Comisiei Europene de extindere a zonei euro deși au declarat că nicio țară nu ar trebui forțată să se alăture împotriva voinței sale sau nu ar trebui să se permită intrarea în uniunea monetară fără îndeplinirea cerințelor, transmite DPA.

Cei 19 miniștri din așa numitul Eurogrup s-au întâlnit vineri în Tallinn, după ce președintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat miercuri dorința de a vedea cât mai multe țări din Uniunea Europeană alăturându-se zonei euro.

„Cred că Juncker a dat un impuls semnificativ dezvoltării Europei, a fost un discurs măreț. Detaliile trebuie întotdeauna discutate”, a afirmat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble. Acesta a adăugat că țările care doresc să se alăture uniunii monetare trebuie să îndeplinească condițiile economice necesare.

„Atât timp cât condițiile nu sunt îndeplinite, nu este în interesul unui stat membru al UE să devină membru al uniunii monetare, și nici zona euro nu ar trebui să accepte astfel de țări deoarece ar afecta stabilitatea întregii uniuni monetare”, a avertizat oficialul german.

Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că se așteaptă ca extinderea să fie „un proces gradual” care va depinde de disponibilitatea statelor din afara zonei euro de a se alătura uniunii monetare.

În prezent, nouă din cele 28 de state din UE nu utilizează moneda euro. Conform tratatelor UE, toate statele membre UE sunt așteptate să adopte euro, cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, care au anunțat că nu doresc să facă parte din uniunea monetară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...