/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cucerim lumea cu vinuri bune. Embargoul impus de Rusia în 2006 a mobilizat vinificatorii

missing
14 septembrie 2017, ora 19:38

După embargoul rusesc introdus în 2006, de Federația Rusă, vinificatorii moldoveni au suportat pierderi uriașe. Mulți s-au pomenit în prag de faliment. Miercuri, 13 septembrie, vinificatorii au povestit cum au depășit acea situație și cum au penetrat piața europeană.

E foarte greu când comercializezi internațional că Moldova e așa, uite noi suntem o companie, avem așa rezultate, avem așa produse, nefiind prezenți ca o identitate”, afirmă vinificatoarea Ludmila Gogu.

Diversificarea pieței e foarte importantă, azi chiar m-a sunat cineva și mi-a zis că ar fi posibil să ne întoarcem pe piața rusească la care am răspuns – sănătatea și vârsta nu-mi permite să mă întorc într-o zonă așa riscantă”, a adăugat și vinificatorul Feodosie Borș.

Acum, vinurile moldovenești cuceresc noi piețe cum ar fi Japonia, China, Marea Britanie și, în continuare, UE. Probleme mai există. Acestea vin, însă, pe fonul dificultăților de acum 10 ani.

Cât au ratat în cei 12 ani de evoluție vinificatorii în condițiile în care nu ar fi existat embargourile. Sunt bucuros să constat că situația e diferită de cea de acum 3 ani în urmă, când făcusem prima analiză a situației, efectelor, și vedem că încet încet ajungem la rezultatele din anul 2005, sigur sunt niște valori nominale”, explică consultantul economic Andrei Crigan.

Sectorul vitivinicol a implementat o reformă crucială. Cu asistența USAID și a Guvernului Suediei, întregul domeniu s-a reprofila – a fost creat brandul de țară „Vinul Moldovei” și Oficiul Național al Viei și Vinului, care administrează acest sector.

70 % sectorul a devenit mai creativ, cu o voce unică. Am început a studia cum să avansăm fiindcă înainte noi scriam facturi încărcam vagoane și le trimeteam pe piețele tradiționale. Aici trebuia să cercetăm consumatorul, să adaptăm produsele la cerințele piețelor, am formulat piețele țintă”, susține directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin.

Avem primele vinuri cu indicație geografică pe piață începând cu 2016, e tot o urmare a acelor reforme structurale începute în 2012”, a preciza și viceministrul Agriculturii Vasile Luca.

Republica Moldova are cea mai mare densitate de vii din lume. Licoarea moldovenească participă la numeroase expoziții internaționale, iar aceasta a generat o creșterea cu 50 la sută a exportului de vinuri îmbuteliate în 2016 comparativ cu 2014. În acest an, vinurile moldovenești au fost distinse cu peste 200 de premii în cadrul mai multor concursuri internaționale de vin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram