Uraganul Irma văzut prin prisma unui tânăr din Moldova, care își face studiile în Florida: „Când deschideai geamul din casă, parcă ieșeai pe fereastra unui avion”

Foto: Pavel Baciu

Un elev din Chișinău, care își face studiile pe coasta de est din SUA, a fost martorul distrugerilor uraganului Irma și își povestește experiența pentru #diez.

Pavel Baciu este elev la Liceul „Spiru Haret” din Capitală, iar anul acesta, învață printr-un schimb de studii în Florida, SUA. Tânărul a avut o experiență nerepetată și îngrozitoare în primele sale săptămâni de viața de peste ocean. Uraganul Irma atât l-a impresionat, cât și l-a șocat pe Pavel, care ne povestește despre el mai mult decât poți afla de pe internet.

„Irma a trecut deja, dar o s-o țin minte pentru mult timp. După ce Harvey a lovit Texas, am văzut prima dată cu adevarat ce înseamnă uragan, eram cumva mulțumit că nu a lovit Florida. Însă peste câteva zile apare Irma în Atlantic. După ce au început zvonurile că va lovi Florida ca uragan de categoria a V-a, a început să îmi fie puțin frică. Apoi, pe la mijlocul săptămânii trecute, când Irma a lovit Caraibele, distrugând insule, am început să verific radarele online cu predicții despre drumul pe care îl va face. Miercurea și joia trecută, la școală de 2 ori pe zi prezentau update-uri despre Uragan. Inițial era prognozat să lovească coasta de est a Floridei, de pe lângă Miami până în Jacksonville, dar în fiecare zi modelele se mutau spre vest, mai aproape de mine, ceea ce nu era bine de loc. Mă gândeam chiar la evacuare din oraș pe câteva zile.”

NBC

Despre evacuare și măsuri de precauție în timpul uraganului, locuitorii din zonă au fost instruiți de către autorități.  „Ne-au avertizat să nu ieșim duminică, luni din casă dacă nu era strict necesar. De asemenea, am văzut prin oraș oameni care puneau placaje de lemn peste geamuri pentru mai multa protecție sau tăiau crengi care puteau pune în cazul în care acoperișurile cădeau.”

Pavel povestește de asemenea că, deși calamitatea naturală era impunătoare, în zona unde stă el,  the Panhandle of Florida, oamenii nu erau foarte speriați de furtună, singura problema fiind posibilitatea inundării orașului, pentru că e foarte aproape de golf. „Cel mai rău aici a fost luni 9/11 (parca e coincidență cu 9/11/2001), când a plouat toată ziua, cu vânt de peste 50 km/h. Dar mă așteptam la mult mai rău după ce văzusem ce s-a întâmplat în Florida Keys și Caraibe.”

CNN

Toată săptămâna trecută, dar și la începutul acestei săptămâni, mass media Americană producea numai știri despre Irma „O mulțime de liveuri, updateuri ce țineau de uragan. Cel puțin am reușit să învăț cum se clasifică uraganele , cum se formează, ce e asta ochiul uraganului, cum dispar ele, ce parte e cea mai afectată, etc.”

Autoritățile au acționat rapid, încă de la mijlocul săptămânii trecute au ordonat evacuarea populației din zonele Miami și Florida Keys, acestea fiind locurile unde uraganul ar fi adus cele mai grave daune. Instituțiile de învățământ au fost închise și marea parte a joburilor au fost suspendate. „Guvernatorul Floridei a închis școala joi seara, până Luni inclusiv. Ulterior duminica, din cauza incertitudinii drumului pe care urma să treacă uraganul,  autoritățile locale au închis școlile până marți.” În școli au fost deschise 2 adăposturi, pentru oamenii care s-au evacuat din sudul Floridei.

Pe lângă precipitațiile puternice, vântul de asemenea a afectat regiunea. „Chiar dacă vântul a fost doar de 50 km/h, când deschideai geamul din casă, parcă ieșeai pe fereastra unui avion.”

NBC

După un timp îndelungat de calamitate, proviziile de pe piață au început să dispară, iar Pavel ne-a povestit și despre aceasta. „În magazine, sâmbăta, duminica nu puteai găsi apă potabila, oamenii o cumpărau pe toată, pentru a avea rezervă dacă uraganul ar fi fost mult mai puternic. Noi tot am cumpărat câteva zeci de litri și conserve.”

Într-un final, Irma a trecut prin Vestul Floridei, lovind puternic Tampa și provocând inundații în Miami, Jacksonville și alte orașe de pe Coasta de Est. „Eu am avut noroc să nu fiu chiar direct în calea Irmei, care a slăbit destul de repede, odată ajunsă pe uscat, aici unde sunt eu, devenind o Furtuna tropicală”, a concluzionat Pavel.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente