PAS sesizat de studenţi: Mita pentru un loc în cămin în Chișinău pornește de la 150 euro

Partidul Acţiune şi Solidaritate a fost sesizat de mai mulţi studenţi, care declară că mita pentru un loc în cămin în Chișinău pornește de la 150 euro. Potrivit tinerilor, mita creşte dacă se oferă prin intermediari, cea oferită prin intermediul secretarei constituie 200 de euro, iar prin intermediul unei terțe persoane – 250 euro.

De asemenea, taxele pot varia în funcție de cămin, de starea camerei, de numărul de persoanelor care pot fi cazate.

Dan Perciun, vicepreședinte al PAS și Victor Spânu, vicepreședinte al PAS Youth, au declarat astăzi la o conferinţă de presă că situația ilegală este creată și din cauza că există anumite carențe la nivelul cadrului normativ.

Astfel, potrivit reprezentanţilor PAS, criteriile în baza cărora se oferă camerele nu sunt clar descrise în regulamentele universităților. În plus, nu toate locurile din cămine sunt scoase la concurs, iar studenţii nu pot verifica real câte locuri mai sunt libere.

În acest context, PAS a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și CNA să se autosesizeze și să investigheze procesul de acordare a locurilor în cămine, iar Guvernului să completeze regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţământ de stat.

În special, ca universitățile să implementeze un sistem de puncte în evaluarea fiecărei cereri care să permită calcularea unui punctaj total pentru fiecare student şi să facă publică pe site-ul instituției lista integrală a celor care au solicitat cămin cu punctajul acumulat de către fiecare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.