După cazul lui Braguța, Guvernul aprobă acțiuni privind reducerea abuzului și discriminării persoanelor din custodia Poliției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Andrei Braguța ar fi decedat în mod suspect în închisoare, Guvernul a aprobat astăzi Planul de acţiuni privind reducerea relelor tratamente, abuzului şi discriminării faţă de persoanele aflate în custodia Poliţiei pentru anii 2017-2020.

Documentul vine să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de detenție și transportare a persoanelor deţinute, precum și la sporirea siguranţei cetățenilor aflaţi în custodia Poliției.

Potrivit Executivului, implementarea acţiunilor propuse va avea un impact pozitiv şi în raport cu angajaţii Poliţiei care realizează misiuni de pază şi escortă, aceştia urmând să beneficieze de condiţii de muncă mai bune.

Printre obiectivele Planului se numără: revizuirea şi armonizarea cadrului normativ, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a infrastructurii izolatoarelor de detenţie provizorie din cadrul Poliţiei, îmbunătăţirea condiţiilor de transportare a persoanelor reţinute/arestate în procesul urmăririi penale.

Totodată, vor fi renovate minim 15 izolatoare de detenţie provizorie din cadrul unităţilor teritoriale ale Poliţiei, achiziţionate cel puțin 25 de unităţi de transport specializate pentru transportarea persoanelor aflate în custodia Poliţiei, renovate circa 100 celule, precum şi instruiţi, în materie de respectare a drepturilor omului, peste 200 de angajaţi.

De asemenea, se propune implementarea la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei a modulului „E-Reţinere”, pentru eficientizarea monitorizării persoanelor pe perioada aflării acestora în custodia Poliţiei.

Costul estimativ al măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni constituie aproximativ 49,2 milioane lei, peste 85% din sumă fiind acoperită din contul surselor financiare alocate de Uniunea Europeană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...