UE alocă 120 de milioane de euro pentru wifi gratuit în toată Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

UE va debloca 120 de milioane de euro, începând din 2018, pentru a permite instalarea a mii de spoturi de wifi gratuite în toată Europa, în locuri publice, precum parcuri, spitale sau biblioteci, în baza unui text apropbat marţi de Parlamentul European, relatează AFP.

Programul, al cărui principiu a fost anunţat în urmă cu un an de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, în discursul său despre “starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, “bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, permiţând realizarea de lucrări de instalare de conexiuni wifi.

Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe.

Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la un site dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.

Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite.

Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Bonurile vor fi distribuite pe principiul “primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...