Igor Boţan: Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană rămân tensionate, după epopeea cu modificarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană rămân tensionate, după epopeea cu modificarea sistemului electoral, deoarece Europa nu se teme de tancurile rusești, aşa cum încearcă autoritățile de la Chişinău încearcă să sperie partenerii internaționali. Părerea este împărțită de analistul politic Igor Boţan.

„Părerea mea este că relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană rămân oarecum tensionate, după această epopee cu modificarea sistemului electoral, iar vizitele delegației de la Bundestag și a ministrului luxemburghez de Externe la Chişinău sunt semnificative. Și aici trebuie să punem în evidență punctarea pe care a făcut-o ministrul de Externe luxemburghez, care a atins cele mai sensibile probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Le putem trece în revistă și vom vedea că sunt atât de punctuale, încât nu le putem califica altfel decât mesaje care vin din partea Uniunii Europene, mai cu seamă că Luxemburgul a fost unul din fondatorii Uniunii Europene”, declară analistul într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta a făcut referire, în context la mesajul comisarului Uniunii Europene pentru Extindere, Johannes Hahn, care a spus foarte clar, la Chişinău: „Voi înainte de a vorbi aici, în Republica Moldova, despre depunerea unor cereri de a deveni candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, mai bine v-ați lămuri cu Acordul de Asociere, care trebuie implementat”. În opinia lui Boţan acst mesaj nu a fost întâmplător.

Totodată, analistul declară că Europa nu se lasă impresionată de tumbele pro-rusești ale președintelui moldovean, care îi ajută pe democrați să fie apărătorii europenismului în Moldova.

„Eu cred că acest lucru este înțeles foarte bine și putem să punem în evidență cum domnul Dodon în loc să atingă aceste probleme la care s-a referit ministrul luxemburghez, probleme care puteau eventual fi discutate și în cadrul Consiliului de Securitate, domnul Dodon pune în evidență probleme care au un foarte înalt grad de abstractitate, iar problemele, de exemplu, este o problemă ceea ce se întâmplă în instituțiile de drept – cum un cetățean al Republicii Moldova, care trebuia să fie sub ocrotirea instituțiilor de drept și-a pierdut viața acolo?”, mai spune Igor Boţan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...