Tragicul accident a avut loc pe 1 noiembrie 2008, după miezul nopţii. Adrian Lebedinschi, pe atunci vicecomisar, se întorcea acasă, iar pe drum, în zona Circului, a văzut un accident. A oprit ca să-i ajute pe cei doi şoferi, dar în acel moment altă maşină a dat peste ei, rănindu-l grav pe poliţist. Lebedinschi a fost dus de urgenţă la spital cu fractură la piciorul stâng, contuzie la piciorul drept şi plămâni, sindrom de stres pulmonar şi şoc traumatic de gradul doi. Din cauza leziunilor, i-a fost amputat piciorul stâng, iar pe piciorul drept a fost implantată o proteză.

Aproape un an mai târziu, în septembrie 2009, o comisiei medical-militară a MAI a stabilit că Adrian Lebedinschi este inapt pentru serviciul militar, iar Comisia de expertiză medicală a vitalităţii i-a atribuit gradul I de invaliditate.

Ajungând invalid de gradul I, a fost demis de Ministerul de Interne cu o îndemnizaţie de 36 de mii de lei. A încercat prin instanţe să obţină o compensaţie mai mare, de aproape 600.000 de lei, invocând Legea cu privire la poliţie şi faptul că şi-a pierdut capacitatea de muncă în măsură de 100%. Instanţele naţionale însă au dat dreptate Ministerului de Interne, care refuza să-i mărească îndemnizaţia.

Prin urmare, Adrian Lebedinschi a mers după dreptate la CEDO. În faţa Curţii, reclamantul s-a plâns că a fost nedreptăţit de Curtea de Apel Chişinău şi Curtea Supremă de Justiţie.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea art. 6 din Convenţie, dreptul la un proces echitabil, observând că magistraţii de la Curtea de Apel au respins acţiunea reclamantului pe motiv că dispoziţiile instrucţiunii nu sunt aplicabile lucrătorilor din poliţie, exceptând salariaţii angajaţi prin contract. În cererea sa de recurs, reclamantul a argumentat clar şi explicit, prezentând dovezi, că a fost angajat în bază de contract.

„În ceea ce priveşte pretinsa violare a art. 1 din Protocolul Adiţional la Convenţie, Curtea nu a putut specula în ceea ce priveşte finalitatea procedurilor, chiar presupunând că instanţa supremă ar fi răspuns la argumentul reclamantului şi opina că respingerea acţiunii reclamantului era arbitrară. În continuare Curtea a notat că nu există practică naţională ce ar recunoaşte dreptul la indemnizaţie pentru pierderea capacităţii de muncă a poliţiştilor într-o situaţie similară cu cea a reclamantului. În această situaţie, Curtea nu a putut stabili că interesul pecuniar al reclamantului a fost stabilit suficient pentru a impune plata compensaţiei. Curtea a concluzionat că reclamantul nu poate pretinde o „posesie” în sensul articolului 1 Protocolul adiţional la Convenţie”, se spune în decizia instanţei europene.

În recursul adresat CEDO, Adrian Lebedinschi a cerut 47.300 de euro cu titlu de prejudiciu material, 3.200 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.300 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Judecătorii de la CEDO au decis însă că prejudiciile sunt mult mai mici.

Astfel, Curtea a hotărât că statul trebuie să-i achite fostului vicecomisar suma de 3.200 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.300 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.