(VIDEO) Comemorarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001: Mii de oameni, rude şi supravieţuitori, strânşi la Ground Zero

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de persoane sunt aşteptate la Ground Zero pentru a comemora atacurile din 11 septembrie 2001. Mii de rude şi supravieţuitori sunt aşteptaţi să se adune luni la Ground Zero, locul unde se aflau turnurile gemene distruse, pentru a comemora victimele celui mai mare atac terorist de pe pământul american, informează Washington Post.

În timp ce unele zone ale SUA se confruntă cu pagubele cauzate de două uragane puternice ce au afectat statul, americanii marchează de asemenea aniversarea uneia dintre cele mai traumatizante zile din istoria naţiunii.

La 16 ani de la prăbuşirea celor două turnuri gemene se vor reciti numele celor decedaţi, vor exista momente de reculegere şi se vor bate clopotele, două fascicule de lumine vor fi lăsate să strălucească pe timpul nopţii.

Aproximativ 3.000 de oameni au murit când avioane deturnate au lovit World Trade Center, Pentagonul şi un câmp din Shanksville, Pennsylvania, pe data de 11 septembrie 2001.

Preşedintele Donald Trump va participa pentru prima dată ca preşedinte la această comemorare. Soţia sa, Melania Trump, i se va alătura, conform Casei Albe.

Trump participă, de asemenea, la o ceremonie a Pentagonului în memoria victimelor de la 11 septembrie.

În cursul zilei, cuplul prezidenţial a ţinut un moment de reculegere pe peluza de la Casa Albă.

Prăbuşirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitură fără precedent pentru americani, iar începutul noului mileniu îmbrăca haina luptei împotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitură pentru SUA.

Pe 11 septembrie 2001, cu patru atacuri sinucigaşe, membrii reţelei teroriste Al-Qaida au şocat Statele Unite şi lumea întreagă. Patru avioane de linie au fost deturnate.

Trei au vizat clădirile simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York şi Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prăbuşit fără a-şi atinge ţinta, Casa Albă, numai datorită curajului echipajului şi călătorilor. Începând cu acest moment, Administraţia de la Washington a decis că violenţei trebuie răspuns tot cu violenţă, iar războiul împotriva răului începea. Anii care au urmat au fost presăraţi cu războaie costisitoare în Afganistan şi Irak şi cu numeroase atentate care au zguduit marile oraşe ale Occidentului.

Pentru mai bine de jumătate de secol SUA s-au ghidat după sistemul instituit de dreptul internaţional şi al guvernării globale, care a limitat prerogativele unei superputeri de rangul SUA. Paradoxal, puterea americană şi influenţa sa au fost întărite tocmai de această abordare, acceptând unele limite ale privilegiilor hegemonice. După atentatele teroriste din 2001, politica externă a SUA avea să fie revoluţionată, iar regulile angajamentului SUA pe plan mondial s-au schimbat fundamental. Deoarece SUA se confruntau cu noi pericole şi ameninţări, nu îşi mai permiteau să rămână constrânse de organizaţiile internaţionale în care deciziile erau multilaterale. Astfel, viziunea lui George W. Bush de politică externă avea să se bazeze pe faptul că America nu trebuie să rămână constrânsă de preferinţele aliaţilor sau de convenţiile multilaterale şi că SUA trebuie să-şi folosească puterea pentru a schimba status quo-ul şi pentru a remodela lumea în conformitate cu principiile şi valorile americane.

În acest context, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 fiind primul atac pe teritoriul SUA de la Pearl Harbour încoace, era clar că acest eveniment va produce efecte imediate în ceea ce priveşte politica externă americană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...