(VIDEO) Mihail Saakaşvili a ajuns în Ucraina: Sute de oameni au venit să-l susțină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, a cărui extrădare este cerută de autorităţile de la Tbilisi, a ajuns în Ucraina, asta după ce trenul în care se afla a fost blocat duminică în Polonia.

Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii ucrainene Odessa a ajuns în Ucraina. Acesta a fost așteptat de sute de susținători, printre ei fiind și fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Saakașvili s-a declarat revoltat de măsurile luate de autorități pentru ai îngreuna întoarcerea în Ucraina, în principal blocarea trenurilor, a traficului rutier și a provocărilor de astăzi. Totuși aceasta se declară mulțumit că a ajuns la destinație și mulțumește susținătorilor, apreciind că Ucraina are toate șansele să ajungă în marea familie europeană, deoarece cetățenii sunt de partea binelui și își cunosc drepturile.

Saakaşvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.

După ce şi-a părăsit ţara, unde a căzut în dizgraţie, Saakaşvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obţinut cetăţenia şi unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odessa (sud). El a demisionat din acest post în noiembrie 2016, acuzându-l pe preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, că-i ,,jefuieşte” pe ucraineni. Poroşenko i-a retras în iulie 2017 cetăţenia ucraineană, făcându-l apatrid, deoarece Saakaşvili şi-a pierdut anterior şi cetăţenia georgiană.

Acum el a revenit în Ucraina pentru a încerca să redobândească cetăţenia acestei ţări. Saakaşvili este susţinut de fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, ea venind în Polonia pentru a-şi manifesta deschis acest sprijin. În urma unei discuţii avute cu Saakaşvili în oraşul polonez Rzeszow, ea a comparat situaţia actuală din Ucraina cu cea de pe vremea preşedintelui Viktor Ianukovici


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...