Saakașvili a ajuns la granița Ucrainei; Majoritatea ucrainenilor vor să fie primit în țară și să-i fie returnată cetățenia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte georgian și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, se află la granița polonezo-ucraineană, în localitatea Krakoveț, el urmând să intre în Ucraina.

El a ajuns acolo împreună cu fiul său și ar urma să treacă granița pe bicicletă, alături de fiul său, duminică, 10 septembrie, așa cum a anunțat anterior.

Totuși, autoritățile de la Kiev nu au de gând să-l primească în țară. Mai mult, aceștia ar dori să-l lase fără pașaport și să-l expulzeze în Georgia, acolo unde are deschise dosare penale.

“Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei recomandă ucrainenilor să nu traverseze punctul de trecere a frontierei “Krakoveţ” în perioada 9-12 septembrie curent, prin care fostul guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili intenționează să se întoarcă din Polonia în Ucraina” – comunică centrul de presă al Serviciului Frontierei de Stat citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit grănicerilor, în data de 10 septembrie 2017, unele partide politice și parlamentari ucraineni au anunțat desfăşurarea unor acțiuni în masă la Punctul de trecere a frontierei “Krakoveţ”. Pentru a evita eventualele neplăceri în acest punct de trecere, poliţia de frontieră recomandă alte trasee.

„În apropiere de frontieră există un regim al zonei de frontieră stabilit de legislaţie, care reglementează intrarea, șederea și circulația în apropiere de graniţă a cetățenilor Ucrainei și altor persoane. Prin urmare, se solicită respectarea acestor norme și reguli în apropierea frontierei”, se specifică în comunicatul centrului de presă al Serviciului de Frontieră.

Aproape 70% din ucraineni vor ca Saakașvili să se întoarcă în țară

Cetățenii ucraineni par însă să fie în dezacord cu autoritățile. Potrivit unui sondaj realizat de Unian, 67% din ucraineni și-ar doar ca Saakașvili să fie primit în țară și să-i fie reîntoarsă cetățenia. 20% consideră că ar trebui extrădat autorităților georgiene.

Apropiat de autoritățile prooccidentale care au ajuns la putere în 2014 în Ucraina după mișcarea Maidan, Mihail Saakașvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa, în sudul țării, în mai 2015, dar a demisionat în noiembrie 2016, acuzându-l pe Petro Poroșenko că îi „jefuiește” pe ucraineni.

Carismatic reformator ajuns la putere în urma Revoluției Trandafirilor din 2003, Mihail Saakașvili s-a aflat la conducerea Georgiei timp de un deceniu. Criticat pentru stilul său autoritar și în special pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, el este căutat în prezent de justiția din țara sa pentru „abuz de putere”, o acuzație pe care o denunță ca motivată politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...