Actualitate

ARHIVA TIMPUL / Ce va discuta Filat cu Smirnov ?

Întâlnirea premierului Vlad Filat cu preşedintele separatist Igor Smirnov constituie senzaţia sezonului politic de toamnă-iarnă de la Chişinău.

Îndrăznesc să cred că nu se va discuta nimic serios sau cu efecte de durată la această întâlnire. Mai degrabă, fiecare dintre participanţi va încerca să profite cât mai mult la nivel de imagine. Căci această întâlnire îi foloseşte foarte mult premierului Filat în consolidarea imaginii lui de bărbat puternic, de şef de necontestat la Chişinău. Dar pentru ca această imagine să poată fi promovată este nevoie ca detaliile reale ale întâlnirii să rămână secrete.

Ce ar putea să-i spună Filat lui Smirnov? Să-şi dea demisia şi să se ducă de sine stătător la tribunal pentru a fi judecat? Realitatea e că nu prea au ce discuta. Poziţiile celor doi sunt ireconciliabile. Filat nu poate împărţi suveranitatea fragilă a Chişinăului cu Tiraspolul. Ar fi o catastrofă pentru el să facă un astfel de pas. Dacă Filat ar străbate pe jos Chişinăul până la sediul PCRM citind la un megafon din operele lui Lenin, tot nu ar pierde atât de mult cât ar pierde dacă ar pune în aplicare un plan de federalizare a RM.

Nici Smirnov, care e prizonier în închisoarea pe care a creat-o la ordin şi a denumit-o Transnistria, nu poate să ia prea multe decizii. Până de curând Smirnov nu prea putea merge în multe locuri din lume. Şi chiar dacă ar fi putut să meargă liber, prea puţini oameni de pe planetă l-ar fi tratat ca pe un preşedinte al unui stat independent. Conştientizat sau nu, Memorandumul Merkel-Medvedev merge înainte cu această întâlnire. Moscova şi Berlinul şi-au dat mâna pentru a rezolva o problemă care nu poate fi rezolvată de o manieră care i-ar mulţumi pe toţi oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. În mod obligatoriu, va avea loc o rezolvare forţată, impusă de undeva de sus.

Aş vrea să văd cum se va desfăşura întâlnirea din Germania dintre Filat şi Smirnov. Îi va aduce Filat o sticlă de „Negru de Purcari” lui Smirnov? Iar Smirnov îi va face cadou o sticlă specială de coniac? Îşi vor da mâna? Vor lua prânzul împreună? Seara vor sta într-un lobby şi vor sorbi câte un pahar din băuturile aduse de-acasă? Sau vor prefera şnapsul german? Vor vorbi cu interpreţi sau vor discuta într-o limbă comună? Şi care va fi aceea? O astfel de întâlnire ar trebui să aibă un cronicar al detaliilor, care să consemneze pentru viitor toate aceste amănunte la o primă vedere lipsite de importanţă.

S-au înmulţit comentariile care susţin că lui Smirnov i se coace o debarcare de la Moscova. Dar cine poate crede că debarcarea lui Smirnov va aduce vreo schimbare? Direcţiile de acţiune din Transnistria sunt vechi de sute de ani, oamenii sunt simple instrumente ale unei voinţe imperiale în această regiune. Numele lor nu contează decât pentru a face diferenţa între ei. În rest, sunt executanţi fideli ai ordinelor venite de sus. Nu sunt foarte multe lucruri care pot fi schimbate în Transnistria. Unul singur contează: retragerea trupelor Federaţiei Ruse. Şi tocmai acesta nu se va petrece niciodată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *