Actualitate

ZdG: Cine protejează restaurantul „Vila Nouă”?

Jurnaliștii de la ZdG au descoperit că în 1999, Elena Şpac obţine dreptul de proprietate asupra terenului de pe str. Ginta Latină, 5/3. Peste un an, proprietara primeşte de la Primăria Chişinău autorizaţie de construcţie. În 2004, terenul a fost vândut actualilor patroni ai restaurantului, Angela şi Veaceslav Curoşu. După ce, la 19 mai 2015, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) aprobă modificarea hotarelor terenului, cu condiţia achitării sumei de 480 mii de lei, aceştia îşi extind afacerea. Astfel, două terenuri au fost date în arendă pe un termen de cinci ani. Primul teren, cu suprafaţa de 0,026 ha, a fost alocat pentru deservirea localului de alimentaţie publică, exploatarea terasei de vară şi amenajarea terenului de joacă. Cel de-al doilea teren, de 0,0235 ha, din domeniul public, fără drept de construcţie şi de îngrădire, era destinat deservirii obiectivului de alimentaţie publică şi exploatarea terasei de vară.

Teren de joacă public, dar cu plată

Imediat după obținerea celor două loturi în 2015, proprietarii au instalat un gard de protecție și au amenajat terenul de joacă. Deși CMC, în decizia sa, stipulează că proprietarii restaurantului se obligă să amenajeze terenul de joacă și parcările auto pentru utilitate publică fără a le îngrădi, peste un an, tot primăria autorizează îngrădirea terenului de joacă.

Astfel, terenul a fost separat cu un gard din gratii, acolo având acces doar copiii clienților localului, informează pagina oficială a restaurantului. Pe de altă parte, Veaceslav Curoșu declară că toți copiii sunt bineveniți pe terenul de joacă și nu ar exista nici o restricție.

În aprilie 2016, pe terenul amplasat în spatele restaurantului, a fost ridicat un gard de protecție pentru construcții, fără vreo autorizație de la primărie. Locatarii au ieșit la protest, proprietarii au chemat poliția și personalul de pază de la Bercut.

Deși manifestanții cereau să se facă dreptate, o protestatară a fost amendată cu o mie de lei pentru că ar fi dat jos un cotileț din gardul construcției, declară locatarul, Boris Vatamanu. Abia în martie 2017, proprietarii au obținut certificatul de urbanism pentru proiectare a Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, iar peste o lună și autorizația de construcție. Pe terenul respectiv a fost construită bucătăria, iar alături, spațiu amenajat pentru evacuarea gunoiului.

Este curios faptul că, potrivit documentelor deținute de proprietari, autorizația de construcție de la Primărie datează din 10 aprilie 2017, pe când cererea pentru obținerea acestei autorizații este înregistrată la 22 iunie 2017. Reiese că autorizația pentru construcții a fost obținută înainte de a fi solicitată de către proprietari.

La momentul actual, patronii au toate actele care ar demonstra că construcția din spatele restaurantului este autorizată și conform prevederilor legale. Totodată, atât locatarii, cât și polițiștii de sector, prezenți la protestul din 2016, cunosc că patronii au început construcția gardului de protecție cu un an înainte de a avea proiectarea și autorizația primăriei. Locatarii acuză că proprietarii restaurantului „Vila Nouă” ar fi acaparat ilegal, cu sprijinul funcționarilor Primăriei Chișinău și ai altor angajați ai instituțiilor de stat terenul aferent blocurilor locative.

Continuarea o găsiți aici. 

Sursa: ZdG.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *