Dublinul respinge propunerea Marii Britanii în privinţa frontierei irlandeze după Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile de la Dublin au catalogat drept neconvingătoare propunerea Marii Britanii în legătură cu frontiera irlandeză după Brexit, după ce Londra a propus o „graniţa invizibilă”, însă fără să indice clar cum va fi reglementat regimul vamal între cele două state, informează agenţia Reuters.

În acest moment, situaţia frontierei între regiunea britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda este reglementată de legislaţia UE, care permite libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor. În momentul ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, frontiera va fi subiectul reglementărilor UE în domeniul vamal.

Londra a propus recent ca frontiera terestră între cele două state să rămână una „invizibilă”, fără puncte de control şi birouri de imigrare.

Simon Coveney, ministrul irlandez de Externe, a declarat că „menţinerea unei frontiere invizibile pe insula Irlanda ar fi mult mai uşoră dacă Marea Britanie ar rămâne în uniunea vamală”.

Însă premierul britanic Theresa May a exclus posibilitatea rămânerii în uniunea vamală UE.

„Marea Britanie este cea care pleacă, ei au obligaţia de a încerca şi găsi soluţii unice (…) Nu putem avea din nou o frontieră fizică pe insula Irlanda care să creeze bariere între comunităţi”, a adăugat Coveney.

Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, s-a declarat în totalitate încrezător că Londra va reuşi să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană.

Oficialul britanic a reiterat poziţia Londrei potrivit căreia discuţiile privind Brexit trebuie să se desfăşoare împreună cu discuţiile privind relaţiile post-Brexit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...