Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Foto) Baia lui Hrușciov, lichidată.…

(Foto) Baia lui Hrușciov, lichidată. Locatarii depun plângeri

Locatari de pe adresa str. Alexandrescu 1 din Chișinău au făcut un apel prin care solicită intervenția directă a viceprimarului Nistor Grozavu și arhitectului-şef al Chişinăului, Sergiu Borozan, în ceea ce privește „stoparea unor grave ilegalități din imediata vecinătate a blocului lor – de pe str. Alexandrescu 3 (fosta baie ce datează din perioada hrușciovistă), ajunsă în urma unei tranzacții, în gestiunea unui nou agent economic”.

Printr-o plângere, la începutul lunii august, oamenii sesizau autoritățile că agentul economic a început pregătirea clădirii și terenului în cauză pentru demararea unor lucrări de construcții a unui bloc cu multe etaje, fără a realiza evaluarea tehnică a imobilului cu patru etaje din preajmă, construit în perioada hrușciovistă. Oamenii spun că-și fac griji de consecințele demolării fostei băi, la doar doi pași de locuințele lor.

Proprietarii și locatarii de pe str. Alexandrescu nr. 1, cer intervenția urgentă a autorităților publice locale în vederea stopării fărădelegii, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu lucrările ce urmează, care le-ar putea afecta grav apartamentele. Totodată, solicită monitorizarea șantierului de construcții, referitor la respectarea normelor legale a lucrărilor. În caz contrar, oamenii vor acționa în judecată Primăria Chișinău și agentul economic certat cu legea. Pe lângă vechimea imobilului, acesta a suferit și în urma unor cutremure. De aceea, oamenii spun că se află în pericol de a suporta mari daune, în procesul demolării fostei băi și construcției unei noi clădiri.

Locatarii din vecinătate nu au fost informați în mod transparent referitor la proiectul de construcție. „Nu există niciun panou informativ care să ofere datele de rigoare – denumirea firmei executoare, imobil, destinație, durata lucrărilor, număr certificat de urbanism pentru proiectare, număr autorizație de construire etc., în schimb, conform unor informații neconfirmate oficial, am aflat că agentul economic urmărește înălțarea unui bloc locativ”, spun aceștia.

Astăzi, 8 septembrie, locatarii din sectorul Buiucani au adresat o plângere către Primăria mun. Chișinău. „La ora aceasta, sunt în plină desfășurare lucrările de demolare, realizate de firma DANSICONS SRL, care provoacă nori grei de praf și fum, care afectează grav sănătatea populației din zonă. Noi, locatarii din imediata vecinătate, suntem puși în situația de-a ne părăsi locuințele, din cauza lucrărilor de proastă calitate a susnumitei firme. Din cauza activității de proastă calitate a DANSICONS SRL ce provoacă un mediu extrem de poluat și zgomote insuportabile pe acest teritoriu, unii locatari și-au vândut apartamentul ori s-au mutat temporar. Vă rugăm să interveniți urgent în ceea ce privește controlul situației, care nu corespunde unor norme legale în organizarea șantierului pentru sănătatea oamenilor… Vă solicităm monitorizarea șantierului de construcții, referitor la respectarea normelor legale a lucrărilor. În caz contrar, ne propunem apelarea la instanța de judecată”, se arată în plângerea transmisă autorităților responsabile din cadrul Primăriei.