Mesaje în agendele copiilor cu iz electoral. Elevii primesc agende personalizate cu marca PD

21427288_860024580820180_1146718087489054086_o
Foto: jc.md

La 1 septembrie elevii şcolilor din raioanele Ungheni şi Străşeni au primit agende şcolare care au pe prima pagină tipărite mesaje de felicitare din numele preşedinţilor de raion. Acest fapt a stârnit nemulţumiri din partea părinţilor, scrie jc.md.

Carolina Chirilescu

„Nu înțeleg de ce pe prima pagină e președintele raionului?”, „E o mare prostie a președinților de raion. Unde e Creangă, Eminescu, Vieru?”, „Nu înțeleg care este obiectivul acestor agende? Sper că au fost făcute cu acordul plătitorului de taxe, cu banii valorificați. În loc de acest mesaj cu iz electoral ar fi putut fi cumpărate hârtie igienică și săpun pentru o școală, ceea ce ar fi îmbunătățit condițiile sanitare sau s-ar fi putut reconstrui o toaletă în una din școlile sau grădinițele din raion”, scrie indignat un părinte pe una din reţele sociale, care susține că a plătit din primăvară pentru aceste agende cu bucluc.

Cadou din bani fantomă?

Am încercat să aflăm scopul acestor tipărituri și din ce resurse financiare, însă cei vizați fie că s-au încurcat în declarații, fie că s-au ascuns. Veronica Pungă, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu” din Străşeni, ne-a informat că banii au fost alocați de Consiliul raional şi că o agendă a costat 22 de lei. „Avem clase gimnaziale și liceale, toți elevii au astfel de agende. Sunt foarte bune, le plac copiilor”, ne-a spus Pungă.

La rândul ei, secretara aceleiaşi instituţii de învăţământ ne-a comunicat că agendele au fost achitate din bugetul şcolii. Șefa Direcţiei generale învăţământ Străşeni, Iulia Certan, ne-a declarat că agendele personalizate sunt un cadou din partea Consiliului Raional Strășeni pentru 1 septembrie. „A fost o conlucrare frumoasă cu Editura Lyceum, cu directorii de instituții de învăţământ și Consiliul raional. Toate cheltuielile au fost asumate de cconsiliul raional”, a precizat Certan.

Solicitând informații de la specialistul coordonator al Fondului de manuale din cadrul Direcției generale de învățământ Strășeni, Anghelina Drăguțan, am aflat că cheltuielile au fost suportate de direcție.

Nici președintele raionului Strășeni nu știe

Președintele raionului Strășeni, Mihai Popa, membru PD, ale cărui fotografie și mesaj de felicitare apar pe prima pagină a agendelor pentru elevi, ne-a spus că are bani și nu există nicio problemă la şcolile din raionul pe care îl conduce. „Elevii trebuie să-și cunoască președintele raionului!”, a remarcat el. Popa nu ne-a oferit niciun răspuns despre câți bani au fost cheltuiți din bugetul raional pentru agende, menționând: „Au fost cheltuiți bani din economii”.

Contabila-șefă a Consiliului raional Strășeni, „doamna Galina”, îl contrazice pe șeful său, spunând „din bugetul raional nu a fost transferată nicio o sumă de bani”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente