Năstase: Următoarea conspirație a lui Plahotniuc ar putea fi comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotniuc și-ar dori să comaseze alegerile parlamentare cu cele locale, crezând că astfel își poate mări șansele în cadrul scrutinului legislativ, susține președintele Platformei Demnitate și Adevăr.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Tribuna că Plahotniuc și Dodon ar lua în calcul un astfel de scenariu, „iar primarii actuali, cumpărați sau vânduți, dar și cei încă independenți de mafie, să fie transformați în factori electorali esențiali ai PD și PSRM prin presiunile procuraturii și ale poliției, despre care alegătorii nu vor cunoaște prea curând”

„Să nu uităm că, în 2015, PD a obținut sub 20% din primarii din țară, iar acum are peste 80%. Cum au ajuns aceștia să fie membri ai celui mai detestat partid din țară? Prin șantaj și mită. Prin această nouă conspirație, plămădită la GBC, Plahotniuc va încerca să-i transforme în agenți electorali ai PD-ului pe primari și să inducă și mai multă confuzie în rândul alegătorilor, care vor primi un teanc de buletine de vot, inoculându-se ideea că ar trebui să voteze peste tot cu un singur partid”, a menționat Andrei Năstase.

El a mai spus că PD nu va renunța la ideea votului mixt, dar că în urma presiunilor externe ar putea să introducă turul II în circumscripțiile uninominale.

„S-ar putea ca, în fața pericolului de a pierde asistența financiară externă, puterea să fie nevoită să cedeze unele redute. De exemplu, ar putea institui turul doi în alegeri, după cum spuneați mai sus. Dar asta nu va schimba situația. Și este exclus ca Platforma Demnitate și Adevăr să facă vreun pact cu actuala guvernare, cu atât mai mult, să colaboreze cu ea. Acum sunt vehiculate unele idei năstrușnice, aruncate în public de același Plahotniuc, precum că forțele pro-europene ar trebui să se coalizeze într-un demers comun. Da, ar trebui. Doar că Partidul Democrat nu este pro-european, ci doar pro-oligarhic. Și noi nu putem și nu vom face niciodată alianță cu mafia, chiar dacă ea ar fi dispusă să cedeze unele redute”, a mai spus Năstase.

Alegerile parlamentare, potrivit legislației, se pot desfășura cel târziu la sfârșitul lunii februarie 2019, în timp ce mandatele actualilor aleși locali expiră în iunie 2019.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...