Aproximativ jumătate din populaţia ţării din Barbuda, locuită de aproximativ 1800 de persoane, a rămas fără adăpost, iar nouă din zece clădiri au fost avariate în mică sau mare măsură, multe dintre ele fiind distruse, potrivit oficialului.

"Am zburat în Barbuda şi am văzut masacru total. Clar, a fost una din cele mai dureroase experienţe pe care le-am trăit", a mărturisit Browne.

"Aproximativ 50% dintre locuitorii din Barbuda sunt practic fără adăpost în acest moment. Încercăm să le furnizăm ajutoare de primă necesitate mâine dimineaţă", a adăugat premierul, potrivit căruia revenirea la normalitate va dura luni sau chiar ani.

Una dintre cele mai puternice furtuni din Atlantic din ultimii o sută de ani, Uraganul Irma, a scufundat oraşul Puerto Rico în intuneric în timp ce a măturat insulele Caraibe deplasându-se către statul american Florida. Zece persoane au decedat până acum în insule în urma uraganului de categoria 5 (maximă), una din Barbuda, a doua din Barbados, alte şase din Saint Martin şi Saint Barthelemy, una în Antigua şi un bebeluş în Antigua şi Barbuda.

Ochiul uraganului este aşteptat să treacă joi prin dreptul coastei nordice a Republicii Dominicane şi Haiti, urmând ca până joi seara să lovească Insulele Turks şi Caicos şi sud-estul Bahamas. Conform Centrului Naţional al Uraganelor (NHC) din Statele Unite, Irma este cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic şi una dintre cele cinci cele mai violente furtuni care lovesc bazinul Atlantic în ultimii 82 de ani.