Asia de Sud-Est fierbe: Cele mai mari țări din lume se pregătesc de război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceea ce părea o reașezare în parametri diplomatici calmi, între China și India, după circa două luni de tatonări militare în Platoul Dolam, tinde să evolueze din nou într-o cheie belicoasă. Șeful armatei indiene a declarat, miercuri, că țara sa trebuie să se pregătească de un posibil război pe două fronturi: unul cu China, celălalt – cu Pakistanul, relatează The Guardian.

Făcând referire la recenta situație agitată din platoul himalayan, subiect al unor vechi litigii teritoriale dintre China și India, generalul Bipin Rawat a declarat că factorul conflictual indo-chinez ar putea declanșa oricând un tăvălug și pe segmentul de frontieră cu Pakistanul.

Remarcile generalului indian au fost făcute în cadrul unui seminar organizat la New Delhi de către Centrul de Studii pentru Războaie Terestre, scrie digi24.ro.

Disputa teritorială dintre India și Pakistan a început în 1947, pentru controlul Kashmirului, urmate de alte confruntări armate în 1965 și 1971.

China, India și Pakistanul sunt puteri nucleare. Legat de acest aspect alarmant, generalul Rawat a declarat că deși armele nucleare sunt, în general, „arme de descurajare”, este posibil ca această teorie să își piardă valabilitatea în cazul tensiunilor indo-chinezo-pakistaneze, avertizând că un asemenea armament ar putea deveni oricând parte activă a unui război între cele trei țări.

„Trebuie să fim pregătiți. În contextul nostru, războiul ține de sfera realității”, a subliniat oficialul militar.

India și China sunt cele mai mari țări din lume după numărul populației, ambele având peste 1,3 miliarde de locuitori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...